Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  04.11.2010  11:07

Reprèn el judici a la traductora Saïda Saddouki

És encausada per injúries després d'acusar el capità de la guàrdia civil balear de discriminació lingüística

Men?ame
 

La traductora de Palma Saïda Saddouki és jutjada avui al jutjat penal número 1 de Palma acusada pel capità de la guàrdia civil Bartolomé Amor d'injúries greus. La denúcia fou presentada després de l'acusació de Saddouki d'haver estat vexada per parlar català. El judici es va suspendre el mes passat quan la magistrada va acceptar la petició de la defensa de revisar dues proves.

La magistrada va acceptar la petició d'accedir a l'expedient d'investigació interna que va obrir la guàrdia civil i a la cinta de vídeo de la porta de la caserna on Saddouki va dir que havia estat vexada per parlar en català.

Els fets són de l'agost del 2007, quan Saïda Saddouki va anar a la caserna de la guàrdia civil de Palma, on l'havien reclamada per fer unes traduccions. Segons el relat dels fets d'aleshores, quan el capità del Amor i l'agent Sarro van sentir Saddouki parlar en català, la dona va perdre la feina i va ser insultada i humiliada. Saïda fou retinguda durant vint minuts a l'entrada de la casena i no va poder veure el capità. L'endemà hi va tornar i va poder parlar amb el capità, i aquest li va dir, en espanyol: 'A mi me parece vergonzoso que seas de otro país y defiendas un idioma que ni siquiera existe, porque unos se lo han inventado y, encima, vienes tú a defenderlo! (...) Lo que me faltaba: una mora catalanista! (...) Si quieres el catalán pues quedaté con él! (...) Sabes que aquí no hay nada que odiemos más como ese maldito idioma y posturas como la tuya!'.

Saïda va explicar els fets i va rebre el suport de l'Obra Cultural Balear (OCB), que va organitzar uns quants actes de suport. Però el capità va negar els fets i va interposar una querella contra Saddouki per un delicte d'injúries greus. Ara l'acusació sol·licita 10.000 euros d'indemnització i una multa de 2.520 euros. I la fiscalia vol 1.000 euros en concepte de responsabilitat civil i 1.440 de multa.