Predir el 28-N enquestant les enquestes

  • El professor de la UPF Xavier Fernàndez presenta un estudi que permet de corregir els biaixos de les enquestes electorals i predir resultats

VilaWeb
Redacció
25.10.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com es poden resoldre els biaixos que tenen les enquestes electorals i afinar més el càlcul del suport electoral de cada partit? La resposta del professor de ciència política de la UPF Xavier Fernàndez és que s’han d’enquestar les enquestes. Fernàndez va començar a desenvolupar el sistema d’anàlisi per saber com podia influir la campanya en el resultat de les eleccions, però ha acabat descobrint que també serveix per fer prediccions del suport electoral de cada partit. Ho detallat en un estudi que ha presentat a VilaWeb (vídeo).

Fernàndez qualifica les enquestes electorals de fotografia desenfocada de la intenció de vot, perquè ofereixen informació d’un moment molt concret i amb un seguit de biaixos. Enquestant les enquestes, Fernàndez combina les dades de les enquestes electorals que s’han anat publicant per tal d’obtenir una predicció de vot. Un dels paràmetres que s’obtenen de la combinació d’aquestes dades és la detecció dels biaixos que hi ha a les enquestes. ‘Els biaixos poden venir per com s’atribueixen els no ho sap-no contesta a una opció política concreta, per fer servir bases de dades més o menys actualitzades, i tampoc no és el mateix una enquesta que es fa telefònicament que una de presencial’, diu en l’entrevista. Tampoc no descarta que hi hagi la voluntat per part de cada mitjà de comunicació que encarrega una enquesta d’esbiaixar-la interessadament cap a un partit en concret. Aquest estudi permet així d’afinar els resultats i determinar quin és el suport latent que té cada partit.

Una mostra de quin és el suport electoral de cada partit, a començament d’octubre i tenint en compte les enquestes publicades sobre intenció de vot el 28-N és el següent: Reagrupament tindria un 1,6% del suport de l’electorat; Solidaritat, un 2,1%; Ciutadans, un 3%; el vot en blanc, més altres partits minoritari aplegats en un sol grup, un 5,3%; Iniciativa tindria un 8% de suport; Esquerra, un 9%; el PP superaria en tant per cent de vots els republicans i passaria a tenir un 10% de suport; el PSC el tindria del 20,9% i CiU, del 38,7%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any