Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  16.09.2010  11:53

L'expulsió de gitanos de França condiciona la cimera extraordinària de la Unió Europea

Les relacions exteriors de la Unió i la situació econòmica són els principals temes de l'agenda

Men?ame
 

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea (UE) es reuneixen avui en cimera extraordinària a Brussel·les per mirar de superar el desacord sobre l'enduriment de les sancions als països amb dèficit excessiu, una iniciativa d'Alemanya per evitar que es repeteixin crisis de deute com les que han afectat Grècia, Espanya, Portugal i Irlanda. També és a l'ordre del dia (pdf) el reforçament del pes de la UE en l'escena internacional i quina estratègia ha de seguir amb els principals socis internacionals, com els EUA, Rússia, la Xina i l'Índia. Tot i que no és a l'agenda, a la reunió d'avui encara plana la polèmica de les expulsions de gitanos búlgars i romanesos de França.

Des del mes de gener passat, França ja ha repatriat prop de vuit mil gitanos búlgars i romanesos als seus països d'origen, malgrat les nombroses protestes que ha generat la mesura. La setmana passada, el parlament europeu va aprovar una resolució que exigeix al govern de Nicolas Sarkozy de frenar immediatament les expulsions. L'executiu francès no n'ha fet cas perquè diu que aplica 'escrupolosament la legislació europea' i, per tant, que 'no canviarà el full de ruta' de les expulsions d'immigrants irregulars. Dilluns passat, l'Alta Comissària pels Drets Humans de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), Navi Pillay, va denunciar alguns dels països de la seva organització per no respectar els drets humans en aspectes diversos.

Polèmica amb Viviane Reding

Per la seva banda, la vice-presidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, va anunciar dimarts que l'executiu comunitari obrirà un expedient a França per discriminació en les expulsions de gitanos, i va comparar les expulsions amb les deportacions de la segona guerra mundial. Arran de les protestes de l'executiu francès per la comparació, Reding va demanar disculpes a París.

La presidència de la UE i l'Eurocambra tanquen files

El president de torn de la UE, Yves Leterme, i el del parlament europeu, Jerzy Buzek, han tancat files en favor de la posició de la Comissió Europea, que condemna l'expulsió de gitanos a França. A l'entrada de la reunió d'avui dels caps d'estat i de govern a Brussel·les, Leterme i Buzek han recordat que la Comissió és 'la guardiana de la llei europea i els tractats' que vetllen per la lliure circulació dels ciutadans de la Unió.

Men?ame