Ruta literària de Màrius Torres per Sant Quirze Safaja

  • Aquesta activitat s'emmarca en el centenari del naixement del poeta simbolista, que visqué i morí a la localitat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.08.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El proper dissabte 21 d’agost tindrà lloc a Sant Quirze Safaja una passejada literària per conèixer l’entorn del poeta Màrius Torres. I és que aquest any es commemora el centenari del naixement d’aquest autor lleidetà. Per aquest motiu la Institució de les Lletres Catalanes organitza dissabte una ruta al sanatori de Puig d’Olena, on Torres morí al 1942 víctima de la tuberculosi.

Màrius Torres, metge de professió, ingressà per primera vegada al sanatori al 1935, amb vint-i-cinc anys. Va ser aquí on desenvolupà gran part de la seva obra literària, ja que exceptuant breus períodes, no tornà a sortir de Puig d’Olena mai més. La vida reposada del sanatori li permeté cultivar a fons el que fins llavors havia estat una afició, alhora que també es formà llegint a altres autors.

La professora Margarida Prats exercirà de cicerone al llarg de la ruta literària, que visitarà el Mas Blanc, el sanatori de Puig d’Olena i el cementiri de Sant Quirze. La visita partirà a dos quarts de cinc de la tarda del Mas Blanc, una masia situada a Centelles on el poeta morí. Després d’anar a l’antic sanatori, situat a pocs quilòmetres del mas, se seguirà fins al poble de Sant Quirze Safaja on es caminarà fins al cementiri. Una vegada acabat el recorregut, cap a les vuit del vespre, hi ha programat un recital poètic amb els actors Pepa López i Miquel Gelabert i els poetes Jordi Pàmias i Teresa Colom.

Aquesta iniciativa, que s’emmarca en les celebracions del centenari, vol fer present l’obra d’aquest poeta simbolista i el llegat literari que això suposa. Durant el mes de setembre es duran a terme altres actes commemoratius, com un cicle de tres conferències a la biblioteca pública de Lleida i una lectura dels seus textos a la sala Horiginal de la mà d’altres poetes.

Enllaços
Array

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any