La llei de vegueries, aprovada amb els vots del tripartit i prou

  • La Plataforma del Penedès diu que el parlament no escolta el poble · La vegueria del Penedès no és a la llei aprovada ahir

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.07.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La llei de vegueries (pdf) es va aprovar ahir després de mesos de debat i d’haver superat el judici del Consell de Garanties Estatutàries. El tripartit va sumar els vots dels seus diputats per poder aprovar una llei que no inclou la vegueria del Penedès, una de les reivindicacions populars que s’ha mantingut des que es va obrir el debat de l’organització territorial de Catalunya. Els vots dels grups que la van aprovar van tombar també l’esmena de CiU que volia incloure-hi l’anomenada ‘vuitena vegueria’, la del Penedès.

Amb aquesta llei, després de les eleccions municipals del 2011 es constituiran el consells de vegueria de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. Ara, perquè es puguin constituir les vegueries de les Terres de l’Ebre, de l’Alt Pirineu i de la Catalunya Central l’estat ha de modificar els límits provincials. El conseller de Governació, Jordi Ausàs, va declarar que aquesta aprovació era una ‘fita històrica’, no un simple canvi de nom, com CiU sostenia.

El tripartit va presentar dues esmenes al text després del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, totes dues aprovades. La primera esmena estableix que el Consell de Vegueria de les Terres de l’Ebre, amb seu institucional a la ciutat de Tortosa, es constituirà tan bon punt s’hagi fet la modificació de la legislació estatal corresponent. El Consell de Vegueria de Tarragona adoptarà, en aquell moment, la denominació de Consell de Vegueria del Camp de Tarragona.

La segona esmena disposa que ‘després de les pròximes eleccions municipals, previstes per al 22 de maig de 2011, es constituirà el Consell de Vegueria de Barcelona, del Consell de Vegueria de Girona, del Consell de Vegueria de Lleida i del Consell de Vegueria de Tarragona, amb seu institucional a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, respectivament’. El text aprovat estipula que ‘la circumscripció territorial d’aquests consells de vegueria coincideix amb la de les vigents províncies de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. Els consells de vegueria esmentats substituiran les diputacions provincials corresponents.’

La vegueria del Penedès

La llei aprovada no inclou finalment la Vegueria del Penedès, i és que els vots de PSC, ERC i ICV van impedir que prosperés la moció presentada per CiU d’incloure el Penedès en la nova ordenació territorial de Catalunya.

El portaveu de la Plataforma per la Vegueria del Penedès, Félix Simon, considera que el ple d’ahir va ser ‘molt fluix pel poc debat que hi va haver; que tant el conseller com el relator de la comissió parlamentària van fer intervencions sense contingut’. A més, diu, ‘el parlament no escolta el poble; la democràcia és encara molt dèbil’.

Félix Simon també valora negativament l’actuació d’ERC que ‘amb una abstenció a la moció per la vegueria del Penedès hauria fet un paper menys patètic’, oimés que al territori propugna un discurs que no és el que fa al parlament. Però ha volgut destacar l’actitud d’Uriel Bertran, que no va anar al ple d’ahir per no haver de votar el que ordenava el seu grup en aquesta qüestió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any