Crida per la Terra fa els primers passos

  • Aplega sectors de l'esquerra independentista, anticapitalistes i ecologistes · Hi donen suport Agustí Barrera, Josep Dalmau i Pep Riera · Criden Solidaritat Catalana a participar en la Conferència nacional del Sobiranisme

VilaWeb
Redacció
28.07.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Crida per la Terra s’ha constituït com a partit per poder sumar l’ecologisme d’esquerres a una candidatura unitària independentista a les eleccions parlamentàries de la tardor. L’impulsen alguns sectors de l’esquerra independentista, i alguns regidors de la CUP, i cerca l’entesa amb grups anticapitalistes i ecologistes, com Revolta Global i Alternativa Verda, que també participa en la Conferència nacional del sobiranisme.

Els impulsors no opugnen pas la proposta de Solidaritat Catalana per la Independència, però la troben ni unitària ni transversal. Diuen que ja fa temps que participen en algunes iniciatives com Suma Independència o la Conferència Nacional pel Sobiranisme, que consideren el marc unitari de debat. Per això criden Laporta, López Tena i Bertran a sumar-se a la conferència i a presentar-hi la seva proposta. És previst que aquesta tarda els partits i entitats adherits a la Conferència Nacional del Sobiranisme anunciïn la voluntat de fer una candidatura unitària.

Carles Roca, un dels cinc membres del secretariat de Crida per la Terra, en defensa la formació: ‘En un moment històric i decisiu com el que ara vivim, algú ha de donar resposta a les inquietuds nacionals i socials que cap partit no defensa avui al Parlament de Catalunya.’ També explica que treballen per aplegar gent i definir la llista electoral, força avançada però sense concretar.

Sobre la possibilitat de no obtenir representació si no participen en una coalició més àmplia, comenta: ‘Entrarem al parlament per condicions pròpies, sense fer filigranes estranyes, perquè no som un partit de quadres i no hem d’alimentar ningú.’

El manifest de Crida per la Terra

Els impulsors de la candidatura es fixen quatre grans objectius: la ruptura democràtica, la independència nacional, la regeneració democràtica i la transformació social, oimés que ‘la massa crítica de l’independentisme s’ha cansat de discursos ambigus, mancats de continguts o basats en projectes unipersonals’.

La nova proposta electoral, sota la consigna ‘Crida a la Unitat Popular, per la terra, el treball i la llibertat‘, té el suport d’entitats i d’individualitats independentistes, ecologistes i anticapitalistes. Entre els adherits hi ha l’historiador Agustí Barrera, mossèn Josep Dalmau i l’ex-dirigent d’Unió de Pagesos, Pep Riera. Aquest últim explica que cada cop hi ha més catalans que volen la independència per millorar les condicions de vida de la gent i que no comparteixen el tacticisme o la manca de programa social d’alguns partits que defensen aquesta opció. Per això, ell dóna suport a un ‘veritable programa d’esquerres amb cara i ulls i no aigualit’ que aplegui ‘tanta gent com sigui possible’.

La candidatura aplega regidors municipals de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), com Roca mateix, regidor de Cardedeu (Vallès Oriental). La CUP no vol donar suport a la candidatura ni integrar-s’hi, i Roca ho lamenta, si bé van ‘una mica més enllà de l’esquerra independentista’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any