Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  28.06.2010  06:00

Crònica d'un Retrobament de l'Alguer

VilaWeb us ha ofert durant el pont de Sant Joan els reportatges especials de Martí Crespo sobre el cinquantenari del retrobament

Men?ame
 

L'Alguer ha acollit aquesta setmana passada un esdeveniment molt especial. Amb el nom de Lo viatge del retrobament s'ha commemorat a la ciutat catalana de Sardenya, de dimecres a diumenge, la visita amb vaixell, ara fa cinquanta anys, d'un centenar llarg d'intel·lectuals de tots els Països Catalans, capitanejats per Pere Català i Roca. El 'retrobament' de l'agost del 1960 va representar la redescoberta de la catalanitat de l'Alguer, tant per als visitants com per als habitants de la ciutat, desconnectats de la resta de les terres de parla catalana pràcticament des del principi del segle XVIII. El retrobament d'enguany, amb una atapeïda agenda, ha estat organitzat conjuntament pel Municipi de l'Alguer, la Generalitat de Catalunya i les associacions culturals alguereses.

El periodista Martí Crespo ha viscut de primera mà aquest nou retrobament i ens n'ha ofert quatre reportatges especials durant el pont de Sant Joan. El primer reportatge, 'Retrobar-se amb la identitat', explica els orígens i l'evolució històrica de la catalanitat de l'Alguer. El segon, 'Retrobar-se amb el vi... i les virolles', comparteix la descoberta dels vins algueresos i l'augment de la relació econòmica amb Catalunya. El tercer reportatge, 'Retrobar-se al camp', ens acosta a l'afecció al rugbi, a l'excursionisme i a alguns esports més que agermana la ciutat catalana de Sardenya amb la resta del país, gràcies als vols barats de Ryanair. I, finalment, el quart i últim reportatge, 'Retrobar-se a classe', presenta la situació de l'ensenyament de l'alguerès a l'escola, a la universitat i en alguns centres d'estudi.

En tots aquests casos, es tracta de 'nous retrobaments' entre l'Alguer i els Països Catalans, de noves relacions entre les dues ribes (en l'àmbit econòmic, esportiu i de lleure, educatiu...), que es basen, això sí, en la llengua i la cultura comunes.