Crònica d’un Retrobament de l’Alguer

  • VilaWeb us ha ofert durant el pont de Sant Joan els reportatges especials de Martí Crespo sobre el cinquantenari del retrobament

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Alguer ha acollit aquesta setmana passada un esdeveniment molt especial. Amb el nom de Lo viatge del retrobament s’ha commemorat a la ciutat catalana de Sardenya, de dimecres a diumenge, la visita amb vaixell, ara fa cinquanta anys, d’un centenar llarg d’intel·lectuals de tots els Països Catalans, capitanejats per Pere Català i Roca. El ‘retrobament’ de l’agost del 1960 va representar la redescoberta de la catalanitat de l’Alguer, tant per als visitants com per als habitants de la ciutat, desconnectats de la resta de les terres de parla catalana pràcticament des del principi del segle XVIII. El retrobament d’enguany, amb una atapeïda agenda, ha estat organitzat conjuntament pel Municipi de l’Alguer, la Generalitat de Catalunya i les associacions culturals alguereses.

El periodista Martí Crespo ha viscut de primera mà aquest nou retrobament i ens n’ha ofert quatre reportatges especials durant el pont de Sant Joan. El primer reportatge, ‘Retrobar-se amb la identitat‘, explica els orígens i l’evolució històrica de la catalanitat de l’Alguer. El segon, ‘Retrobar-se amb el vi… i les virolles‘, comparteix la descoberta dels vins algueresos i l’augment de la relació econòmica amb Catalunya. El tercer reportatge, ‘Retrobar-se al camp‘, ens acosta a l’afecció al rugbi, a l’excursionisme i a alguns esports més que agermana la ciutat catalana de Sardenya amb la resta del país, gràcies als vols barats de Ryanair. I, finalment, el quart i últim reportatge, ‘Retrobar-se a classe‘, presenta la situació de l’ensenyament de l’alguerès a l’escola, a la universitat i en alguns centres d’estudi.

En tots aquests casos, es tracta de ‘nous retrobaments’ entre l’Alguer i els Països Catalans, de noves relacions entre les dues ribes (en l’àmbit econòmic, esportiu i de lleure, educatiu…), que es basen, això sí, en la llengua i la cultura comunes.

Enllaços
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any