Jutjat per objecció de consciència a Espanya

  • La fiscalia demana 22 dies de presó i multa al conegut blocaire Marc Belzunces per no acudir a una mesa electoral · El judici es farà dilluns

VilaWeb
Redacció
16.06.2010 - 14:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Marc Belzunces, conegut blocaire de MésVilaWeb, serà jutjat dilluns que ve a l’Audiència de Barcelona per presumpte delicte electoral, per no haver acudit a una mesa en les últimes eleccions espanyoles, el 2008. La fiscalia demana 22 dies de presó (o 792 euros) i 3.300 euros de multa, a més d’inhabilitació de dos anys per al dret de sufragi passiu i haver de pagar les despeses del procés. Belzunces ha explicat avui a l’Espai VilaWeb (vídeo) que vol que els tribunals es pronunciïn per primera volta sobre l’objecció de consciència a Espanya.

En efecte, aquest és el primer cas d’objecció de consciència electoral en què s’argumenten motius exclusivament independentistes i Belzunces vol que, no només no se’l condemni, sinó que el legislador es pronunciï sobre el fons de la qüestió.

Fins ara, hi ha jurisprudència del Tribunal Superior de casos d’objecció de consciència electoral relacionats amb anarquistes i testimonis de Jehovà, però que no s’han resolt favorablement als acusats.

D’una altra banda, la defensa de Belzunces considera totalment desproporcionada la petició de pena demanada per la fiscalia i demana que un cas com aquest no sigui considerat un delicte penal, sinó, en tot cas, una falta administrativa lleu.

Irregularitats en el procés

Belzunces també es queixa que durant tot el procés hi ha hagut irregularitats, com ara que fou designat vocal segon de la mesa segona de la mesa electoral A de la secció 103 del districte de Sant Andreu en aquelles eleccions espanyoles, quan no va signar pas la notificació. L’any següent hi va haver una altra irregularitat, quan la fiscalia va demanar a l’administració electoral si Belzunces havia rebut la notificació, i la resposta fou que la senyora Gemma L.G. l’havia rebuda.

A més, l’escrit d’acusació de la fiscalia fou tramès en espanyol, per més que Belzunces havia demanat que es fes el procediment judicial en català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any