La Generalitat Valenciana ofega les escoles de música

  • El consell aprova una segona retallada i redueix un 54% el pressupost · Les societats musicals avisen del perill i continuen recollint adhesions al manifest 'Més que música'

VilaWeb
Bel Zaballa
04.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa uns quants mesos les bandes i les escoles de música valencianes van alçar la veu contra la retallada d’un 35% del pressupost, anunciada quan les escoles havien començat el curs i ja no eren a temps a reaccionar. Però, si aleshores moltes escoles i bandes veren perillar el futur, la situació encara s’ha tornat més dura: dimarts el Diari Oficial de la Generalitat va fer pública una segona retallada que, fet i fet, redueix el pressupost de les escoles un 54%. David Seguí, gerent de la Federació de Societats Musicals del País Valencià, ha explicat a VilaWeb la gravetat de la situació.

‘Moltes escoles no podran obrir el curs vinent’

El gerent de la Federació lamenta que s’hagin hagut d’assabentar de la retallada a través del Diari Oficial i critica que la Generalitat no hagi ni tan sols intentat de parlar i negociar amb les escoles. ‘Moltes escoles no podran obrir el curs que ve’, diu Seguí, que recorda que les entitats de la Federació ‘són entitats sense ànim de lucre que suporten una estructura que sí que respon econòmicament’. Amb aquestes retallades, doncs, els és difícil, si no impossible, de continuar com fins ara: ‘Tot apunta que ens veurem forçats a un model que havíem abandonat fa temps, aquell del músic avantatjat que donava classes de música i solfeig. Havíem evolucionat cap a un format similar a un conservatori, i ara caminem enrere altra vegada’, lamenta David Seguí.

‘Més que música’

Després de saber-se la primera retallada pressupostària, la Federació de Societats Musicals va fer públic aquest passat mes de març el manifest ‘Més que música‘, amb què ja porta recollides prop de 15.000 adhesions per tal d’instar la Generalitat a complir amb la Llei Valenciana de la Música i els acords signats amb la federació i poder ‘garantir el futur d’un patrimoni que entenem universal’.

El manifest recorda que, al País Valencià, la música ‘va molt més enllà de ser una manifestació merament cultural i festiva, és la forma que té aquest poble de relacionar-se amb el seu entorn’, ‘és una de les arts més arrelades i un dels trets essencials de la idiosincràsia’ del País Valencià. I en situa com a màxim exponent les Societats Musicals, ‘amb les seues escoles de música, bandes, orquestres, cors; entitats que han contribuït a conservar el nostre patrimoni cultural i musical’. Unes societats que ara veuen perillar el seu futur.

3.000 llocs de feina en perill

La Generalitat atribueix la retallada als ‘temps de crisi’, però les societats musicals no s’ho creuen pas: ‘No ho podem atribuir a la crisi si la conselleria d’Educació aquest any ha augmentat el seu pressupost en un 5%!’, exclama Seguí, per a qui ‘és sorprenent que la Generalitat no siga conscient de la importància i la transcendència d’un ofegament del nostre col·lectiu’. I ho diu, no només des d’un punt de vista associatiu i cultural (les bandes de música són un dels pilars de la cultura popular valenciana) sinó també perquè, com recorda ell mateix, ‘aquest col·lectiu dóna feina a 3.000 professionals’. I és que la retallada pressupostària posa ara en perill aquests 3.000 llocs de treball i 280 centres de música de tot el País Valencià, ja que el curs vinent només podrà cobrir el 12,47% de les despeses de contractació del professorat.

La Federació, de més de quaranta anys d’existència, representa 525 societats musicals del País Valencià, amb més de 200.000 socis, 40.000 músics i 60.000 alumnes a les escoles. David Seguí diu que no vol qüestionar els projectes de la Generalitat ni dir en què ha d’invertir o no, ‘no és la nostra feina’, però sí que alerta que ‘s’està deixant de banda un col·lectiu fonamental que neix del poble i que és la base dels futurs músics’.

La junta directiva de la Federació es reuneix dissabte per decidir quines accions emprendre; de moment, continuen recollint adhesions al manifest ‘Més que música’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any