Hereu s’estavella a la Diagonal i fa dimitir Carles Martí

  • Xavier Trias exigeix a Hereu que no intenti salvar el cap fent plegar Carles Martí, primer tinent de batlle · Amb un 12,17% de participació, la opció C ha obtingut un 79,84% dels vots emesos

VilaWeb
Redacció
16.05.2010 - 13:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’única opció que el batlle Jordi Hereu no desitjava que fos l’escollida ha guanyat amb rotunditat la controvertida consulta sobre la reforma de la Diagonal de Barcelona. L’opció C que refusava les dues propostes de reforma que havia plantejat l’Ajuntament ha tingut un 79,84% dels vots. En total han votat 172.161 barcelonins que representen un 12,17% del cens, malgrat la costosa campanya de propaganda que ha fet el govern municipal. Hereu, que ha dit que ‘el resultat és inapel·lable i els barcelonins han emès un missatge molt clar al govern de la ciutat: no s’han fet les coses bé’, ha fet dimitir (àudio) el primer tinent batlle, Carles Martí (vegeu les declaracions de Martí).

En la seva compareixença per valorar els resultats, el batlle de Barcelona, Jordi Hereu, ha anunciat el cessament de Carles Martí, primer tinent de batlle i primer secretari del PSC a Barcelona, pels mals resultats i pel defectuós funcionament dels mecanismes de vot durant els sis dies de consulta sobre la reforma de la Diagonal. Hereu ha dit, tanmateix, que ‘les tecnologies i les innovacions en el procés de vot s’han aplicat amb rigor’. Però Hereu també ha acceptat els errors que ha considerat ‘admisibles’. ‘Assumim que els errors han donat la impressió que el procés no ha estat a l’alçada’, ha afegit. Hereu també ha acceptat la renúncia de la gerent d’e-administració, Pilar Conesa (àudio). El batlle ha anunciat que demanaran responsabilitats a les empreses contractades per fer la consulta i posar en marxa els procediments pels errors evidents durant tot el procés.

Jordi Hereu creu que ‘rere els resultats hi ha un sentiment de la ciutadania que és la barreja de diversos sentiments’. ‘També hi ha un avís’, ha afegit Hereu, que creu que ‘la ciutadania ha dit que no era la pregunta ni el moment pertinents’. El batlle socialista ha dit que ara hauran de prendre decisions per reorientar les seves estratègies.

El primer secretari del PSC de Barcelona, Carles Martí, abandona l’Ajuntament

El primer tinent de batlle i primer secretari del PSC de Barcelona, Carles Martí, ha acceptat l’error polític de la consulta i ha assumit el veredicte del resultat. Martí diu que ‘hem entès que calia donar aquesta resposta i demostrar que entenem que ha estat un error en el context actual sense justificació social ni política’. Martí deixarà les responsabilitats com a tinent de batlle i totes les que se’n deriven a l’Ajuntament. El primer tinent de batlle ha mostrat l’orgull d’haver servit la ciutadania des de l’Ajuntament i ha afirmat que la decisió l’han pres en el moment de saber els resultats. Martí no ha sabut respondre quin seria a partir d’ara el seu paper en política ni si continuaria lideran el partit a la ciutat de Barcelona (vegeu aquest vídeo amb les seves declaracions).

Xavier Trias (CiU) demanarà la dimissió de Jordi Hereu ‘perquè és el responsable polític de la consulta’

El candidat de Convergència i Unió (CiU) a Barcelona, Xavier Trias, ha mostrat el seu respecte pel resultat. Ha explicat que des d’un principi es van mostrar favorables a les consultes, però van avisar que era un error començar per aquesta. Trias ha dit que se’ls ha criticat per ser favorables a la opció C. ‘El problema d’aquesta consulta no és tècnic, sinó polític’, ha dit Trias. Trias ha afegit que ‘el govern municipal ha volgut convertir la consulta en un plebiscit’ i ha recorda que ‘es va amagar deliberadament l’opció C’.

Segons Xavier Trias, els problemes polítics que hi ha hagut són responsabilitat del batlle Hereu, ‘que es va entossudir en les opcions A i B, que són opcions de màxims’. Trias ha afegit que ‘s’ha fet una despesa absolutament excessiva de propaganda’. Trias també ha dit que aquesta consulta perjudica la democràcia i, per tots aquests motius, exigirà la responsabilitat al més alt nivell, que és Jordi Hereu.

Xavier Trias vol que s’acabi el model de govern dels socialistes a Barcelona. Ha criticat que governa a cops d’efecte i ha considerat que el de la Diagonal és el resultat de 10 anys de fer les coses malament a l’Ajuntament de Barcelona. ‘No es pot continuar amb polítiques de maquillatge, ni opcions de màrqueting com ha fet Hereu’, ha afegit Trias, que ha afirmat que ‘Hereu hauria de dimitir per vergonya torera’.

Portabella (ERC) considera la reacció d’Hereu proporcionada i ràpida

El president del grup d’Esquerra a Barcelona, Jordi Portabella, ha volgut valorar l’esforç dels que han anat a votar i també la feina feta per Carles Martí durant els últims anys a l’Ajuntament de Barcelona. Portabella ha denunciat les irregularitats tècniques que hi ha hagut durant el procés de votació i també l’intent del govern municipal de convertir la consulta en un plebiscit. Portabella ha titllat la consulta de ‘viacrucis’ per a la ciutat. El president municipal d’ERC considera que el resultat d’aquesta consulta obre una crisi institucional, però ha defensat la via de les consultes per saber l’opinió dels ciutadans. Però Portabella creu que a la gent no els agrada que se’ls pregunti amb segones intencions.

Portabella considera que la dimissió de Carles Martí és una resposta ràpida i proporcionada als resultats de la consulta. El regidor republicà va ser qui va proposar fer una consulta sobre la reforma de la Diagonal, però considera que el problema no és de la consulta pròpiament, sinó de com s’ha formulat. Portabella no ha volgut respondre a la pregunta de si acceptaria ara entrar al govern en cas que li ho proposés el batlle Hereu.

Fernández Díaz (PP) reclama el cap d’Hereu

El candidat del Partit Popular, Alberto Fernández Díaz, ha dit que el seu grup ja va dir que la consulta era un disbarat i que seria un fracàs. ‘Vam advertir que era un error’, ha dit Fernández, que ha considerat que ‘el resultat és fruit d’un descrèdit del govern municipal i un desprestigi del batlle Jordi Hereu’.

Segons Fernández Díaz, ‘Barcelona avui ha censurat el batlle, que ha d’actuar en conseqüència i presentar la seva dimissió’. Fernández Díaz ha retret a la resta de partits polítics que no li fessin costat quan va intentar evitar la consulta i que, en canvi, ‘ara es posin medalles i sortin a fer declaracions crítiques’.

El resultats de la consulta

Minuts abans de la compareixença d’Hereu, Alejandro Goñi donava els resultats de la consulta en el seu paper de president de la Mesa de Seguiment i Garanties posada en marxa expressament per aquest procés. L’èxit aclaparador de l’opció de rebuig als projectes del govern d’Hereu era esperat ja moments abans de la seva compareixença. Així, després del recompte dels 172.161 vots emesos -un escàs 12,17% de participació respecte del cens total de quasi un milió i mig de barcelonins-, s’ha explicat que aquesta opció C s’ha emportat 137.454 vots, el que representa el 79,84% del total. La proposta per convertir la Diagonal en un bulevard, l’opció A, ha rebut 20.497 vots, quedant-se amb l’11,88% dels participants. I la proposta B, que plantejava una rambla, només ha rebut el suport de 14.260 barcelonins, un escàs 8,28% dels vots.

La majoria dels votants han participat a través d’Internet. I és que fins a 89.043 persones han optat per votar des d’ordinadors personals, xifra que suposa el 51,72% del total de votants. La resta, 83.118 (48,28%), ha optat pels punts de votació presencial. D’entre els que han escollit votar per Internet, la majoria ho han fet demanant la seva clau a través d’un SMS (un 37,63% dels votants). Amb un certificat digital només han votat un 3,01%, i un 11,08% ho ha fet a través dels portals col·laboradors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any