La situació crítica de Grècia colpeix les borses

  • L'agència Standard & Poor's diu per primera vegada que el deute grec és 'bo escombraria' i diu que les opcions del govern grec són molt limitades

VilaWeb
Redacció
28.04.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’agència de qualificació Standard & Poor’s va qualificar ahir per primera vegada de ‘bo escombraria’ el deute de Grècia, car veu molt limitades les opcions del govern grec per superar la forta crisi econòmica que assola el país. Aquesta qualificació ha causat un fort impacte en les borses europees, que ahir van tancar amb les pèrdues més grans dels últims mesos: l’Íbex va caure un 4,1% (la segona caiguda més gran de l’any), la borsa de Portugal més d’un 5% i la de Grècia un 6%.

La qualificació del deute grec com a ‘escombraria’ dificulta la situació econòmica del país, car impossibilita gairebé del tot que inversors i mercats vulguin invertir-hi i ajudar així al seu finançament. D’aquesta manera, Grècia ha de confiar per força i com a últim recurs en el pla de rescat que s’està debatent a la Unió Europea i al qual tant Alemanya com França, les dues principals economies (les qua hi haurien d’aportar més fons), ja hi han posat condicions.

Aquest pla, en cas d’acabar-se aprovant, aportaria uns 45.000 milions d’euros provinents dela Unió Europea i del Fons Monetari Internacional (FMI) a Grècia a canvi d’una forta política d’austeritat. Cal, però, que una primera remesa d’aquets diners arribi abans del 19 de maig, car aquell dia venç un bonus de deu anys de l’estat grec per valor de deu mil milions d’euros. El deute de Grècia és actualment d’uns 300.000 milions d’euros, i va creixent a causa dels interessos.

A més, el pla d’austeritat que exigeix la Unió per a activar el pla d’ajuda no té suport popular i els sindicats ja han amenaçat amb grans vagues generals si es porta a terme. De moment, el govern ja a augmentat els impostos de la gasolina, el tabac i l’alcohol i ha retallat molt la despesa pública. Amb tot, és aquestes mesures són encara insuficients.

L’agència també va considerar més greu del que es pensava la situació de Portugal i va rebaixar dos esglaons la seva qualificació econòmica. La caiguda de les borses europees ha estat especialment greu per als bancs, que són els que han patit unes caigudes més fortes. BNP Paribas, Banco Santander, BBVA, HSBC, Societée Générale i UBS han caigut entre el 2,4 i el 6,1%. A Grècia, els bancs han caigut un 9,2% de mitjana.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any