Com entendre la participació del 25-A

  • Si es mantingués la mobilització del 13-D i el 28-F la participació avui se situaria al voltant del 17%, segons un estudi

VilaWeb
Redacció
25.04.2010 - 11:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El grau de participació serà motiu d’atenció en acabada la jornada. En aquest sentit és bo recordar que, atenent l’estudi (pdf) dels politòlegs Jordi Muñoz (UAB) i Marc Guinjoan (UPf), si es mantingués el mateix grau de mobilització que el 13-D (27,37% de participació) i el 28-F (21.51%), la participació resultant avui seria d’un 16,78%. Tots dos subratllen que aquest percentatge no indica pas un efecte desmobilitzador, sinó una afluència de votants similar a la de les altres tandes de consultes, però en unes poblacions més ‘complicades’, per la dimensió que tenen i per les característiques sociològiques.

Per tant, aquesta dada del 16,78% s’explica sobretot per les dimensions d’alguns dels municipis que avui votaran: Lleida, Girona, Manresa, Granollers, Reus… En efecte, les consultes d’aquest cap de setmana seran les més importants en nombre de municipis i de cens electoral. El 13-D foren convocats uns set-cents mil votants, el 28-F no arribaven als tres-cents mil, i ara seran un milió i mig. En nombre de municipis també és la tanda més important: el 13-D van ser cent seixanta-set municipis; el 28-F, vuitanta; i el 25-A seran dos-cents dotze. A més, la consulta es farà a quinze capitals de comarca, de les trenta-quatre que hi prendran part.

Podeu veure una entrevista de VilaWeb TV amb Jordi Muñoz, explicant les dades i el propòsit d’aquest estudi, en aquest informatiu especial sobre el 25-A.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any