Xavier Bosch, Jordi Puntí i Ferran Torrent dels més venuts aquest Sant Jordi

  • Un Sant Jordi molt repartit, sense best-sellers ni llibres mediàtics i protagonitzat pels autors catalans

VilaWeb
Redacció
23.04.2010 - 17:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Gremi de Llibreters ha donat a conèixer les primeres dades de vendes de les 400 llibreries associades d’arreu de Catalunya. Són els més venuts d’enguany: ‘Se sabrà tot’ de Xavier Bosch (Proa); ‘Maletes perdudes’ de Jordi Puntí (Empúries) i ‘Bulevard dels francesos’ de Ferran Torrent (Columna), en ficció; i ‘El viatge al poder de la ment’ d’Eduard Punset (Destino), ‘La màscara del rei Artur’ de Pilar Rahola (La Magrana) i ‘Viatge d’anada i tornada’ de Gerard Piqué (Ed. 62 ) en no ficció. Us oferim les impressions de cinc llibreters d’arreu del país, que coincideixen en valorar que es tracta d’un Sant Jordi molt repartit, un Sant Jordi protagonitzat pels escriptors catalans.

La primera posició amb una certa diferència és el Premi Sant Jordi, però l’autor revel·lació de la diada és Jordi Puntí, que en aquest Sant Jordi aconsegueix arribar a un públic més massiu. També es venen bé: ‘Tot el que podríem haver estat tu i jo si no fóssim tu i jo’ d’Albert Espinosa (Rosa dels Vents); i ‘No hi ha terceres persones’ d’Empar Moliner (Quaderns Crema), en ficció. I en no ficció: ‘Córrer per ser feliç’ d’Arcadi Alibés (Ara Llibres) i ‘Doncs jo no ho veig així’ de Xavier Sala Martín (Rosa dels Vents).

Tots els llibreters consultats adverteixen que les vendes fortes per Sant jordi són de cinc a vuit de la vesprada, i que enguany s’ha de tenir en compte que tota la setmana s’ha venut molt. I creuen que les vendes seran les mateixes que en altres Sant Jordi. A falta d’un balanç final, el Gremi de Llibreters estima la facturació d’aquest Sant Jordi 2010 en uns 20 milions d’euros, un 7,6% del total anual del sector.

Guillem Terribas, de la Llibreria 22 de Girona

D’entrada Guillem Terribas, de la Llibreria 22 de Girona, ha deixat anat: ‘Ha Girona aquest any la frase de Sant Jordi és: A Girona plou poc però pel poc que plou, plou prou. Tot el dia que fa un plugim que ens martiritza i ens afecta. Fins a les deu del matí no hem pogut muntar la parada i hem hagut de posar plàstics per protegir els llibres. I vinga a treure i posar els plàstics. Per això a la parada hem venut poc i a la llibreria no donem l’abast.’  

Més enllà d’aquest fet atmosfèric, que sempre condiciona les vendes i l’estat d’ànim, Terribas diu clarament que aquest és un Sant Jordi català i molt repartit. Diu que una mica per davant dels altres es ven ‘Se sabrà tot’ de Xavier Bosch. I que el segueixen ‘Maletes perdudes’ de Jordi Puntí, ‘Els convidats’ d’Emili Teixidor, ‘Tenim un nom’ de Vicenç Villatoro, ‘Bulevard dels francesos’ de Ferran Torrent, ‘Els jugadors de Whist’ de Vicenç Pagès Jordà. Diu Terribas: ‘Aquest any no hi ha best sellers de l’estil Ken Follett, Dan Brown o Stieg Larsson. També venem bé en Monzó, la Moliner i en Pius Alibek. I en clau més local tenim la Claudia Pujol, en Lluís Muntada, l’Assumpta Cantalozella, el guanyador del Premi Just Casero, Josep Campmajó.’

Biel Barnils, de la llibreria La Tralla de Vic

A Vic ha plogut una miqueta, però res que hagi afectat la venda de llibres, ha explicat a VilaWeb Biel Barnils, de la llibreria La Tralla: ‘Hem tret la llista dels més venuts per l’ordinador, és objectiva. Hem fet la llista dels darrers tres dies per conèixer les vendes del Sant Jordi i entre els més venuts de ficció només hi trobem autors catalans. La primera traducció que trobem és la de ‘Fi’ de David Monteagudo. Entre els més venuts hi ha el Premi Sant Jordi (Xavier Bosch), Emili Teixidor, Jordi Puntí, Isabel-Clara Simó, Albert Espinosa, Ferran Torrent, Vicenç Villatoro i Empar Moliner. I entre els llibres de no ficció hi ha el Crakòvia, el de Gerard Piqué, ‘La màscara del rei artur’ de la PIlar Rahola.’ Ara, la sorpresa és que el llibre més venut de la llibreria la Tralla fins a primera hora de la tarda era ‘Entre bellesa i dolor’ de Lluís Solà, un llibre de poesia d’un autor de Vic, director de la revista Reduccions. Diu Barnils que és el Sant Jordi més repartit dels últims anys i que això està molt bé perquè vol dir que és un Sant Jordi més disputat i més interessant.

Jordi Sánchez, de la llibreria la Gralla de Granollers

‘Hem tret les dades de vendes de tota la setmana per l’ordinador i el que podem destacar, diu Jordi Sánchez de la llibreria la Gralla de Granollers, és que el llibre que hem venut més de moment és el del jugador del Barça Gerard Piqué, ‘Viatge d’anada i tornada’, que ja hem acabat. I segur que també acabarem ‘Maletes perdudes’ del Jordi Puntí, un llibre que recomanem força i que va venir aquí a signar. Trobo que és l’autor revel·lació en Puntí i que per a ell aquest Sant Jordi serà un punt d’inflexió, perquè fins ara era ben conegut per món lector, però a partir d’ara serà conegut pel gran públic. També hem venut molt bé el llibre del Crakòvia, ‘Se sabrà tot’ de Xavier Bosch; el llibre del Villatoro, el llibre de la Pilar Rahola sobre l’Artur Mas, ‘El poder de la ment’ de l’Eduard Punset i l’última novel·la del Ferran Torrent.

Josep Cots, de la llibreria Documenta de Barcelona

‘Aquest any ens hem alliberat dels mediàtics i no hi ha un títol que destaqui descaradament per sobre dels altres’, explica Josep Cots, de la llibreria Documenta de Barcelona. A diferència d’altres llibreries, ell relativitza les vendes d’autors catalans, diu que per Sant Jordi i per Nadal sempre es venen bé els autors catalans i que enguany no hi veu una diferència especial. ‘Veig que es venen bé tan els autors catalans com els castellans.’ El llibre que més ha venut és ‘Se sabrà tot’ i també el llibre d’Emili Teixidor, el de Jordi Puntí i el d’Empar Moliner, encara que aquest dos darrers autors  ja els ha acabat. Cots també destaca el llibre de Pius Alibek, ‘Arrels nòmades’, el d’Eduard Punset i el de Salvador Cardús, ‘El camí de la independència’.

Quim Jubert de la llibreria l’Odissea de Vilafranca del Penedès

‘A Vilafranca el matí ha sigut esplèndid amb un solet que ens ha anat molt bé’, diu Quim Jubert de la llibreria l’Odissea. A Vilafranca s’ha esdevingut un fenomen local, el de David Monteagudo i la seva novel·la ‘Fi’. ‘N’hem venut molts i n’hauríem venut més encara si ens haguessin arribat tots els llibres que vam demanar. Ja no ens en queda cap. Només ens en queden en castellà. I un altre fenomen que em fa molt feliç és que hem venut molt i molt bé el Premi el lector de l’Odissea, que amb el temps es va convertint amb ‘el Sant Jordi de Vilafranca’. Enguany, ‘El noi de Sarajevo’ de Jordi Cussà. També faré curt del llibre de Pius Alibek, del llibre de la Isabel-Clara Simó, del de Jordi Puntí i del llibre ‘Olor de colònia’ de la Sílvia Alcántara, que fa mesos que manté un ritme fort.’ Jubert conclou: ‘No crec que notem la crisi aquest Sant Jordi en el conjunt de la setmana. Veig que la gent surt al carrer i compra.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any