El govern lliura 45 Creus de Sant Jordi

  • Entre els guardonats hi ha Jordi Porta, Agustí Maria Bassols i Escola Valenciana

VilaWeb
Redacció
22.04.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Trenta-dues personalitats i tretze entitats van rebre ahir la Creu de Sant Jordi en un acte presidit pel cap del govern, José Montilla. Entre els guardonats hi ha Jordi Porta, president d’Òmnium fins fa poques setmanes, Agustí Maria Bassols i Parés, advocat i polític, la mecenes Montserrat Carulla i Font, el frare caputxí Joan Botam, l’entitat Escola Valenciana i l’educadora Maria Lluïsa Ferrer i Martínez.

D’àmbit polític, jurídic i financer han rebut el guardó Alberto Aza Arias, cap de la Casa de sa Majestat el Rei; Isidre Fainé i Casas, president de la Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona; Agustí Maria Bassols i Parés, advocat i polític; Josep Fornas i Martínez, assessor fiscal, editor i polític; José Antonio González Casanova, polític, jurista i escriptor; Manuel López Lozano, jurista i polític; els fiscals José María de Mena Álvarez i Carlos Jiménez Villarejo, i David Moner Codina, advocat i dirigent esportiu.

D’àmbit empresarial la distinció s’ha concedit a Jaume Alsina Calvet, veterinari i empresari ramader; Carles Sumarroca Coixet, perit industrial i empresari, i Salvador Gabarró Serra, enginyer industrial i directiu d’empresa.

D’àmbit cultural la medalla s’ha atorgat a Joaquim Díaz i Muntané, actor i director de doblatge; Maria Àngels Falqués Avril, activista cultural i política i editora; Tomàs Gil i Membrado, músic; Jordi Gumí i Cardona, fotògraf; Manuel Oltra i Ferrer, compositor; Helena Cambó i Mallol, mecenes; Montserrat Carulla i Font, empresària i mecenes; Jordi Porta Ribalta, promotor cultural; Maria Teresa Miralles, locutora de ràdio, i Joan Vila Grau, pintor i vitraller.

D’àmbit de les lletres,la distinció ha estat per a Teresa Maria Castanyer i Bachs, lingüista; Francesc González Ledesma, escriptor, periodista i advocat; Teresa Juvé Acero, pedagoga i escriptora, i Manuel Pérez Bonfill, escriptor i professor de llengua i literatura. També s’ha lliurat el guardó al frare caputxí Joan Botam i Casals.

D’àmbit científic, han estat guardonats Josep Maria Codina i Vidal, físic; Joan Rosell Sanuy, geòleg; María Dolores Juliano Corregido, antropòloga social; Maria Pàrraga Escolà, educadora i experta en trastorns de l’aprenentatge, i Maria Lluïsa Ferrer i Martínez, educadora i directiva de serveis socials.

Les tretze entitats guardonades són: l’Associació de Mestres Rosa Sensat, l’Associació del Via Crucis Vivent, la Casa Catalana de Saragossa, el Casino Unió Comercial, l’Esbart Català de Dansaires, l’Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, l’Il·lustre Col·legi de Notaris de Catalunya, la Llotja de Reus, el Memorial dels Treballadors de Seat, l’Orde de la Mercè, la Societat Coral La Badalonense i la Unió Catalana d’Hospitals.

Maria Lluïsa Ferrer i Martínez, educadora i directiva de serveis socials, ha dit, en nom dels guardonats, que havien treballat tota la vida ‘sense saber que l’esforç els seria reconegut, però amb amor’, i que en aquests moments ‘una mica agredolços’, aquest premi era una ‘alenada d’aire fresc per a continuar lluitant pels ideals’.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements personals que atorga la Generalitat. El guardó es va instituir l’any 1981 per distingir persones naturals i jurídiques que hagin treballat en el pla cívic i cultural.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any