El jutge acusa Matas d’orquestrar una farsa’

  • La imputa dotze delictes i li imposa una fiança de tres milions per evitar la presó · Matas s'acomiada de la Pricewaterhouse i del PP · Bauzà: 'la situació no és agradable pel PP'

VilaWeb
Redacció
30.03.2010 - 14:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge que instrueix el cas Palma Arena, José Castro, ha imposat una fiança de tres milions d’euros per a l’ex-president balear Jaume Matas, que té temps fins dimecres de la setmana entrant a la mitjanit per pagar-la; en cas contrari, anirà a la presó provisional. El jutge ha emès un informe (pdf) molt dur contra Matas, a qui acusa d’orquestrar una farsa’ per amagar que era ell qui prenia les decisions sobre el velòdrom.

En el seu informe, el jutge diu que ‘amb el propòsit d’ostentar un control directe sobre el projecte i de donar una cobertura formal a les seves deicisions’ va encarregar a la seva directora general de Gabinet, Dulce Linares, i a l’ex-director general d’Esports, José Luís Ballester, àlies Pepote, de ‘dur a terme les accions necessàries per aquest propòsit amb la seva supervisió i el seu control directe’. A més, segons diu, va encarregar la gestió del velòdrom a la Fundació Illesport per ‘eludir controls ordinaris tècnics, d’intervenció i de fiscalització del govern. Segons el jutge, tots els informes de les reunions d’aquest organisme era falses i Matas era qui ordenava de redactar-los amb el contingut que facilitava prèviament. Després, els signava.

José Castro imputa a Matas dotze delictes: set de malversació de diner públic, un de falsificació de documents oficials, un de prevaricació administrativa, un de frau, un de delicte electoral i un altre d’emblanquiment de capital.

El jutge confirma així la petició de fiança que havia fet la fiscalia. Abans, ja havia retirat el passaport a l’ex-president i havia decretat la compareixença quinzenal de Matas al jutjat. El jutge també ha decretat avui la retirada del passaport i la compareixença quinzenal per al cunyat de Matas, l’ex-tresorer del PP Fernando Areal, imputat també en el cas Palma Arena.

Just després de la conèixer el pronunciament del jutge, Jaume Matas ha deixat la seva feina a la PricewaterhouseCoopers, l’empresa americana per la qual treballava des del juny del 2009 com a assessor empresarial en matèria de Medi Ambient.

Bauzà diu que la situació de Matas ‘no és agradable pel partit’ i Juan Costa diu que és ‘inacceptable i censurable que Matas no pagués impostos’

El president del PP Balear, José Ramón Bauzà, ha dit avui, després d’haver-se conegut la decisió del jutge que ‘la situació judicial de Matas no és agradable pel PP pel càrrec que l’ex-president va ocupar dins el partit’. Bauzà considera que Matas va actuar correctament quan va donar-se de baixa del partit, perquè d’aquesta manera ‘es va evitar que el PP hagués d’actuar al respecte. Bauzà, que ha fet aquestes declaracions a la Cadena COPE ha volgut remarcar que el PP Balear és ara ‘un partit nou i renovat’ i que ja fa més de tres anys que Matas es troba ‘desvinculat de l’activitat del partit’.

Una altra de les reaccions del PP a la decisió del jutge ha arribat des de València. El diputat al Congrés espanyol, Juan Costa, ha desitjat en declaracions a Onda Cero que Matas pugui ‘demostrar i acreditar la seva innonència en el procés penal, perquè ho així ho volen molts militants’, però ha remarcat que és ‘inacceptable i censurable que Matas no pagués impostos’. Per Costa, Matas també va fer el gest correcte quan va donar-se de baixa del partit.

Matas va demanar ahir la baixa temporal de militància del partit, arran del seu procés judicial, i el partit la hi va acceptar. A més, el president del PP, Mariano Rajoy, va desitjar-li que el procés li anés bé i que, ‘si podia, demostrés la seva innocència’ (àudio). El vice-secretari general del PP a les Balears, Miquel Ramis, va dir que la decisió de l’ex-president era la que havia de prendre, atesa la situació judicial en què es trobava. Ramis considera que d’aquesta manera podrà defensar-se millor davant la justícia i no perjudicarà el Partit Popular.

Antich diu que l’alta fiança constata que ‘la corrupció no era aïllada’ i Sampol diu que ‘el mal que ha fet Matas a Balears és incalculable’

El president del govern balear, Francesc Antich, ha considerat avui que ‘l’alta fiança de tres milions d’euros’ imposada a Matas ‘constata que la corrupció no era aïllada, sinó que arribava a tot arreu’ i ha demanat al PP decisions ‘serioses i consistents’. El senador del PSM, Pere Sampol, per la seva banda, ha dit que ‘el mal que ha fet Matas a Balears és incalculable’ i també ha demanat més contundència al PP, a qui ha acusat d’actuar de ‘manera tèbia’.

El president d’Unió Mallorquina, Josep Melià, ha qualificat la fiança de ‘grossa’ i ha assenyalat que li mereix ‘total respecte’. Per Melià, la fiança demostra que ‘el sistema funciona’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any