Josep Segrelles, il·lustrador ‘espacial’

VilaWeb
Redacció
18.03.2010 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’il·lustrador i pintor Josep Segrelles va néixer avui fa cent vint-i-cinc anys a Albaida, en plena epidèmia de còlera. I es va morir, vuitanta-tres anys després, el 3 de març de 1969 a la tarda, poc després d’haver observat per televisió com l’Apollo 9 feia camí cap a l’espai. Entre aquestes dues significatives dates en la història local i universal va transcórrer la intensa vida i prolífica obra de Segrelles (vídeo). Format des dels nou anys a l’Escola d’Artesans i a l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València, on va ser deixeble de Joaquim Sorolla, amb dotze anys va continuar els estudis artístics a la Llotja de Barcelona, on va començar a destacar-se com a il·lustrador per a editorials (Araluce, Salvat Editors). A la dècada de 1920 els seus dibuixos van saltar les nostres fronteres i van aparèixer a la revista anglesa The Illustrated London News. Era el primer pas cap a un important reconeixement internacional: primer a l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929, on va rebre la Medalla d’Or, i després als EUA, on va arribar l’octubre de 1929.

A Nova York va col·laborar amb publicacions com ‘The Cosmopolitan’, ‘The American Weekly’, ‘Reed House’, ‘American Magazine’, ‘Liberty’ i ‘Redbook’. Tot i l’èxit de comandes, Segrelles va optar per tornar a la seva Albaida natal, on el va sorprendre la guerra de 1936-1939.

Acabat el conflicte, Segrelles es va centrar en els nombrosos encàrrecs de pintura religiosa que li van arribar d’Albaida, Alcoi, Algemesí, Carcaixent, Gandia, Ontinyent, València i, fins i tot, el Vaticà. Probablement com a evasió a la frenètica obra religiosa, en plena cursa espacial a la dècada de 1950 va començar a fer incursions en el món de l’astronomia, al qual va dedicar tota la seva imaginació i tècnica. Fins a la fi de la seva vida, amb l’envolament de l’Apollo 9, va deixar una gran quantitat de dibuixos i quadres, amb carbonet o a l’oli, de cràters lunars i representacions siderals.

Per a saber-ne més

La petja vital i pictòrica de Josep Segrelles es pot seguir a la Casa Museu que té a Albaida, on es troba la col·lecció antològica més important de l’artista. En ocasió del cent vint-i-cinquè aniversari del naixement, el programa En Connexió de Canal 9 va emetre al febrer aquest reportatge enregistrat a la mateixa casa museu. I l’Ajuntament d’Albaida va posar en marxa el 20 de febrer l’Any Segrelles, amb exposicions, actes i presentacions de llibres.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any