La sèrie de TV3 La Riera i els vins d’Alella

  • La denominació d'origen Alella és la zona vinícola de referència de la ciutat costanera del Maresme on s'esdevé el serial

M. S.

10.03.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Un bon vi blanc fermentat en barrica combina bé amb tot’, diu en Garrido a la Txell, mentre col·loquen vins d’Alella dins el celler. Ell és un sommelier condemnat a fer de representant de vins. La Txell és la cambrera del restaurant Can Riera, espai central de la nova sèrie de tardes de TV3, La Riera. Aquests dos personatge han introduít el món del vi en el serial i, en concret, el vi d’Alella, que és el propi de la zona. Un vi amb imatge de marca i amb un caràcter ben marcat pel seu terrer. La ficció té davant seu un gran potencial per difondre la cultura del vi al Maresme i tanmateix, explica Francesc Forés, coordinador de guions de la sèrie, el món del vi no serà un fil argumental de la sèrie, malgrat que les referències a la DO Alella i als vins catalans no hi faltaran.

Alella, una zona vinícola mediàtica

Som al capítol 27 (a partir del minut 9’20”) i la Txell i en Garrido són al celler, col·locant ampolles de vi d’Alella. Ell comenta: ‘Un bon vi blanc fermentat en barrica combina bé amb tot. No cal que l’ofereixis només amb peix. Combina amb pasta, pollastre, formatges suaus…’. Si l’acció central de La Riera s’esdevé en un restaurant, bé podria ser que la riquesa cultural, lingúística, sensitiva del món del vi també aparegués en la sèrie. Però Forés ha explicat a VilaWeb que de fet en Garrido desapareix de la sèrie, que només ha estat un pretext per fer entrar en contacte la Txell amb el món del vi. Aquesta situació sí que queda oberta i en futurs capítols potser aquesta cambrera espavilada es formi estudiant el grau superior de Gestió Comercial i Màrqueting del Vi, un curs que en la vida real s’imparteix enguany per primera vegada a l’Institut d’Alella.

Segons Forés, els guionistes han de ser cauts en relació als comentaris explícits als vins d’Alella o a altres referències i marques, perquè el CAC (Consell de l’Audiovisual de Catalunya) els podria multar. Se’n lamenta. Perquè és fàcil d’entendre que parlar d’un territori vinícola és parlar d’un fet cultural abans que comercial.

Alella, un terrer propi

La Denominació d’Origen Alella és la més petita de les DO catalanes, amb una superfície de vinya de 314,7 hectàrees. A tocar de Barcelona, consta de divuit municipis que es reparteixen entre les comarques del Maresme i del Vallès Oriental: Alella, Argentona, Cabrils, el Masnou, la Roca del Vallès, Martorelles, Montornès del Vallès, Montgat, Òrrius, Premià de Dalt, Premià de Mar, Santa Maria de Martorelles, Sant Fost de Campsentelles, Teià, Tiana, Vallromanes, Vilanova del Vallès i Vilassar de Dalt.

Alella és una zona vinícola mil·lenària, la primera zona de vins blancs de prestigi que va donar Catalunya. Té unes peculiaritats molt marcades: el sauló, la climatologia (diferent segons si la vinya és al Maresme o al Vallès), una varietat de raïm autòctona anomenanda pansa blanca, amb una adaptació òptima… Per tot això es diu que Alella té un terrer propi.

Els viticultors d’Alella canten les virtuts del sauló: un terra d’origen granític, molt permeable, tant que l’aigua no s’hi estanca, cosa que estalvia malalties a la vinya. És una terra que fa patir set als ceps joves, però que assegura als vells una vida llarga, perquè les arrels, dins el sauló, poden arribar a profunditats de quinze i vint metres.

La pansa blanca és una variant del xarel·lo, possiblement més antiga que el xarel·lo. Segons que explica l’enòleg Josep M. Pujo-Busquets, propietari d’Alta Alella, a la revista Papers de Vi: ‘Crec que és una varietat grandiosa. És la varietat més noble de les blanques que tenim a tot Catalunya: la varietat que és capaç de donar vins amb una capacitat d’envelliment més bo, vins més expressius, més diferencials…, amb més personalitat. Ara, fer bona pansa blanca no és gens fàcil.’ Així mateix, Ramon Raventós, propietari de Parxet i Marquès d’Alella, constata: ‘Segurament que no és casualitat, que faci tant que s’hi cultivi pansa blanca, aquí, com a varietat predominant. Els resultats en són la prova: si obtens uns vins del nivell que tenim, no pot ser per casualitat. Vol dir que anem bé. Sempre és bo que es provin unes altres varietats que s’adaptin bé a aquest terreny i a aquest clima, però jo crec que hem d’apostar fort per la pansa blanca. Sobretot per explicar al món què fem. Nosaltres som una referència al món, en aquesta mena de vi. I som capdavanters, en pansa blanca.’

Actualment la DO Alella es troba en un moment de gran vitalitat: elabora vins d’alt interès, elegància i complexitat. Consta de sis cellers, que ben aviat seran vuit, repartits pel territori de la DO: Alella Vinícola a Alella; Parxet, que elabora el Marquès d’Alella a Santa Maria de Martorelles i el cava a Tiana; Alta Alella a Tiana; Roura a Alella; Altrabanda a Santa Maria de Martorelles, i Quim Batlle a Tiana. Ben aviat s’hi incorporaran dos nous cellers: Can Boquet a Vilassar de Dalt i Can Roda a Santa Maria de Martorelles.

Recomanem