La Universitat de València elegeix nou rector

  • Expectació ciutadana pels comicis en aquesta institució clau pel país · Els col·legis electorals tancaran a les sis i a les nou es podrà seguir la proclamació dels resultats en directe

VilaWeb
Redacció
02.03.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Al País Valencià la Universitat de València (UV), l’única gran institució no controlada pel Partit Popular, ha estat des de sempre un refugi de normalitat i de rigor. I avui es fa la primera tanda de les eleccions al rectorat, que han aixecat una expectació que no pot comparar-se amb cap altra jornada electoral universitària. VilaWeb ha parlat amb els candidats sobre la universitat i sobre el paper que té en la societat valenciana.

Els quatre candidats (Antoni Furió, Maria Antònia García Benau, Esteban Morcillo, Vicent Soler) van començar la campanya el 20 de gener proppassat amb un debat (vegeu-lo en vídeo íntegre) a la Facultat de Filologia, amb més de quatre-cents assistents. Des d’aleshores han presentat equips i programes per demanar el vot als 57.385 membres que avui poden votar: personal docent i investigador (2.098), personal docent i investigador no doctorat (1.897), estudiants (50.890), personal d’administració i serveis (2.040) i investigadors en formació (460). Els col·legis electorals tancaran a les sis de la tarda i és previst que a les nou del vespre es faci la proclamació dels resultats, que es podrà seguir en directe ací.

En el cas que cap candidat no obtingués la majoria absoluta en la votació d’avui, se’n faria una segona, el dia 9 de març vinent, entre els dos candidats més votats. A l’espera dels resultats, Furió i Morcillo són els més ben situats per a passar a la segona tanda.

Els candidats que ahir van participar en els actes de final de campanya han respost aquestes dues preguntes de VilaWeb (malgrat la insistència ha estat impossible de contactar amb la candidata García Benau):

1. Quina serà la primera cosa que canviarà quan esdevingui nou rector? 

2. Per què és important el rectorat de la Universitat de València?

Antoni Furió

1. La primera que cal reformar és el sistema de finançament. La universitat pública de qualitat necessita més diners i, sense aquests diners, no podrem fer la universitat que volem. El finançament actual és obsolet i cal, urgentment, redefinir-lo. Cal un finançament diferent, actualitzat al temps que vivim, i que tinga molt en compte totes les variables, especialment els estudiants i la docència.

2. La Universitat de València és més que una universitat, perquè, en la societat valenciana, hi introdueix un element crític i de racionalitat molt necessari que no té pràcticament cap altra institució. Aquest fet li atorga una connotació molt especial. I això, al costat d’una internacionalització indeturable en tots els àmbits, li confereix un rol i un paper social molt important al qual no pot renunciar de cap manera.

Esteban Morcillo

1. No cal fer grans canvis. Més aviat cal continuar treballant en la mateixa direcció per assolir un campus d’excel·lència i per reduir cada vegada més la burocràcia de la universitat.

2. El rectorat de la Universitat de València té molta importància, per una doble raó. En primer lloc, per una d’històrica: la Universitat de València té cinc segles, és una de les universitats més antigues d’Europa i un patrimoni històric de gran valor per als valencians. En segon lloc, és una gran institució per la producció científica que ofereix, tant en l’àmbit de les humanitats com de l’enginyeria. És una producció tan impressionant que s’ha de fer tot allò que siga possible per a potenciar-la i preserva-la. D’ací que considere un privilegi ser-ne el rector.

Vicent Soler

1. Cal reduir dràsticament la burocràcia de la universitat. La primera cosa que faria, doncs, seria de proposar una gran reforma de la gestió i de l’estructura administrativa de tots els estaments de la universitat.

2. Hi ha dues grans raons que donen al rectorat de la UV una gran importància. Primera: la Universitat de València es troba en el moment clau de llançament definitiu dins l’òrbita de les grans universitats europees i per això, ara més que mai, cal impulsar i dirigir tan bé com es puga aquest llançament. Segona: la Universitat de València és un far molt lluminós per a la il·lustració, la tolerància i la valencianitat de la nostra societat. I cal fer tots els esforços que calguen perquè continue brillant amb la màxima potència.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any