Llorenç Soldevila presenta l’obra Geografia literària. Comarques barcelonines

  • També ha presentat el projecte web Geografia Literària dels Països Catalans

VilaWeb
Redacció
18.02.2010 - 11:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El professor titular de llengua i literatura de la UVic, Dr. Llorenç Soldevila i Balart, ha presentat aquest dimecres a la Universitat de Vic l’obra Geografia literària. Comarques barcelonines i el projecte web Geografia literària dels Països Catalans, que ja és a la xarxa a l’adreça endrets.cat/.

Geografia literària. Comarques barcelonines és el primer tom d’una obra de deu volums que vol posar a l’abast d’un públic lector ampli una vasta antologia de paisatges i textos vinculats al territori. S’hi recullen poemes, narracions, cartes, notes de dietari, escenes teatrals, cançons i breus cròniques periodístiques o de gènere assagístic. La fisonomia del país, la història, les tradicions i els monuments hi apareixen interpretats pels nostres grans escriptors, amb el contrapunt atent de l’ull fotogràfic. Amb els volums de Geografia Literària, descobrirem, per tant, literatura i paisatge, trenats en una antologia que Llorenç Soldevila ha elaborat amb rigor i ambició.

Geografia literària dels Països Catalans és un projecte web que pretén donar a conèixer l’obra mitjançant la recuperació i fixació de la memòria d’indrets relacionats amb els nostres escriptors. La paraula, feta art, i el paisatge es juxtaposen en una simbiosi que aixeca acta notarial d’una llengua i un país mil·lenaris; fa prendre consciència d’allò que tenim i permet valorar-ho en la justa mesura; i ens encoratja a encarar el futur per mantenir-hi una posició preeminent al costat de les altres llengües i cultures.

Llorenç Soldevila i Balart va néixer a Monistrol de Montserrat l’any 1950. És mestre, doctor en Filologia Catalana i professor titular de la Universitat de Vic. Durant prop de trenta anys, ha impartit la docència en l’ensenyament secundari (1978-2004). En l’àmbit de la recerca i la investigació, s’ha dedicat a l’estudi i divulgació de l’obra de Jeroni Zanné, del moviment de la Nova Cançó i de l’obra de Jacint Verdaguer, entre altres. En l’àmbit pedagògic, ha elaborat propostes didàctiques sobre les obres de Jacint Verdaguer, Josep Pla, Mercè Rodoreda, Agustí Bartra, Miquel Martí i Pol i Baltasar Porcel. Ha preparat, a més a més, rutes literàries sobre aquests i altres autors i sobre parts del territori (el Montseny i les Guilleries, les Illes Balears i el País Valencià).

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any