Notícies

Dimecres  17.02.2010  06:00

El Síndic d'Aran diu que trencarà tota relació amb el PSC, si no es modifica la llei de vegueries

També diu que no votarà la llei actual, tot i ser diputat socialista al parlament

Men?ame
 

'Em comprometo avui i aquí a no votar la llei de vegueries actual', va dir ahir el Síndic d'Aran, Francesc Boya (bloc), diputat del PSC al Parlament de Catalunya, en una conferència especial a l'hotel Tuca de Betrén adreçada a la societat civil de l'Aran per explicar el seu projecte per a la vall (vídeo). Boya, que va endurir el discurs contra el govern català, va explicar també que ja ha fet saber al PSC que Unitat d'Aran, el seu partit, trencarà tota relació amb els socialistes catalans, amb els quals tenen un pacte de col·laboració estreta i de coalició des del 1991, si no es modifica el projecte de llei, que inclou l'Aran dins la vegueria de l'Alt Pirineu. El PSC, de fet, no té estructura a la vall i es presenta a les eleccions a l'Aran dins d'Unitat d'Aran.

Per Boya, que va dir que corrien 'dies molt convulsos', la llei aprovada pel govern, i encara pendent de superar el tràmit parlamentari, és 'inacceptable' i no té en compte que l'Aran 'és un país clarament diferenciat, que té autogovern, institucions i llengua i cultura pròpies, tal com estableix el nou estatut de Catalunya'. 'La llei de vegueries ens preocupa i ens preocupa molt', va dir, perquè 'Aran no ha d'estar ni pot estar dins una vegueria de l'Alt Prinineu.'

Boya també va recordar que tota l'argumentació jurídica, 'no pas l'argumentació cultural i històrica', del Conselh Generau es basa ara en el nou estatut de Catalunya. 'Si ens toquen l'article de l'estatut que ens concerneix, tota la nostra càrrega jurídica se'n va aigüera avall', va dir en relació amb l'esperada sentència del Tribunal Constitucional arran del recurs del PP.