Montilla fa quadrar Maragall i l’obliga a rectificar

  • El Consell de Govern es reuneix avui · La pugna de Castells i Maragall dins l'aparell del PSC-PSOE es pot tancar amb el silenci dels consellers · Maragall va presentar ahir la dimissió a Montilla, que no la hi va acceptar

VilaWeb
Redacció
16.02.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president José Montilla i el conseller Ernest Maragall es van reunir ahir a horabaixa al Palau de la Generalitat per mirar de resoldre la crisi oberta amb les crítiques del conseller al tripartit. Poques hores després d’una llarga reunió de la Comissió Executiva del PSC, amb un fort debat concernent les afirmacions de Maragall sobre el govern de la Generalitat i el paper dels socialistes catalans, Maragall va anar a la plaça de Sant Jaume amb la voluntat de posar el càrrec a disposició del president (àudio) però, després de gairebé una hora de reunió, Montilla no la hi va acceptar (àudio).

Montilla havia escoltat abans el conseller, que després de la reunió va rectificar davant els mitjans de comunicació les seves polèmiques afirmacions: ‘Crec, estic convençut, que el govern té un projecte de país, que ha tirat endavant des que va ser elegit i constituït com a govern. Vull lamentar que, de la literalitat d’un paràgraf en el marc d’un article meu, se n’hagi fet una interpretació que hagi pogut danyar el govern del qual formo part’, va dir contràriament a allò que havia escrit en un article publicat diumenge.

També va dir que no tenia inconvenient a ‘modificar, si volen, rectificar’, una expressió que ‘segurament era incorrecta en la literalitat, però que formava part d’una reflexió més àmplia que em continua semblant necessària. (àudio) Puc dir que era una reflexió de registre, no d’anàlisi crítica, i una expressió molt especialment situada en l’àmbit de la percepció ciutadana, no en cap altra.’ Que ell havia volgut indicar que ‘hem tingut dificultats prou evidents perquè quallés en la consciència dels nostres ciutadans la globalitat del projecte que mirem de tirar endavant’.

I avui, només unes hores més tard de les declaracions de Maragall, el Consell de Govern celebra la reunió setmanal. A més, avui Montilla i Maragall miraran de donar una imatge de normalitat i inauguraran plegats un institut a Cerdanyola del Vallès.

Mas contrasta el ‘projecte sòlid de CiU’ i Pujol diu que el tripartit és un ‘artefacte inestable’

El president de CiU, Artur Mas, va contrastar ahir el projecte sòlid de CiU amb el d’aquells qui un dia en tenen, l’endemà ja no i després en tornen a tenir. ‘CiU sí que té projecte, sabem on volem anar com a país. Volem introduir il·lusió en el conjunt de Catalunya, volem comprometre’ns pel canvi per a aconseguir un país lliure, més modern i de molta més qualitat’, va assegurar durant un acte de la sectorial de gais i lesbianes de CDC, Convergais. ‘I com que tenim projecte, no dubtarem de si en tenim, no en tenim o en tornem a tenir’.

I l’ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol, va dir del tripartit que era un ‘artefacte inestable’, en vist del rebombori mogut per les declaracions del conseller Ernest Maragall. Segons Pujol, cal ser ‘conscients’ que el clima polític d’aquests darrers mesos, i especialment d’aquests últims dies, confirmen que el pacte entre PSC, ERC i ICV és una ‘mala eina política’ a l’hora de gestionar ‘la situació crítica que viu el país’. Per Pujol, el tripartit ja va néixer coix, perquè ‘conjuminava’ interessos que ‘difícilment funcionarien conjuntament’. I ‘al final, allò que queda de tot plegat és la conclusió que no hi ha projecte de país’.

Reunió executiva del PSC

La reunió, ahir al matí, de l’executiva dels socialistes catalans va ser intensa, després de les declaracions de Maragall de la setmana passada. Aquest, en una conferència al Fòrum Europa i en un article publicat a La Vanguardia, deia que el govern feia temps que havia renunciat a un projecte integral de país.

El primer a intervenir en la reunió, que havia desvetllat molta expectació mediàtica i política, va ser José Montilla. Va avisar que ‘es podia discrepar sobre l’oportunitat del debat obert i sobre les expressions més o menys afortunades’, però que això no podia entrebancar ‘la reivindicació de la feina feta pels governs tripartits ni l’aspiració de continuar governant amb un projecte socialista tan ampli com fos possible’.

Maragall no té inconvenient a explicar-se

Al mateix matí Maragall va prendre la paraula per reivindicar una posició del PSC amb un perfil més fort i va dir que no tindria inconvenient a matisar, explicar o rectificar allò que havia volgut dir en la conferència i en l’article. Castells, que va defensar el dret de Maragall d’opinar i de discrepar (àudio), va intervenir-hi per dir que les paraules de Montilla i de Maragall eren el punt final d’un afer que ja havia passat i que havia quedat prou clara la posició de cadascú.

Segons Iceta, en la reunió de l’executiva hi va haver moltes intervencions sobre aquesta qüestió. Un dels qui es va referir a les paraules de Maragall va ser Raimon Obiols, que dirigeix la plataforma Nou Cicle, d’orientació més catalanista dins els socialistes: ‘Més que fatiga política hi ha una gran desorientació política’, va dir.

De totes maneres, el missatge principal que va voler traslladar Iceta és que dins l’executiva hi ha ‘l’obsessió’ perquè les qüestions de debat intern no enfosqueixin la projecció de l’acció de govern. ‘Tot allò que ens distreu no és bo’, van dir a Maragall tant Montilla com molts altres membres de l’executiva, segons que va explicar Iceta. Ara, també va reconèixer: ‘Allò que defensa Maragall, ho defensarà sempre. Ningú no li demana que renunciï a les seves opinions’ (àudio).

El malestar d’ERC i d’ICV

Els socis de govern del PSC van expressar el malestar per les paraules de Maragall, perquè entenen que el debat i les discrepàncies internes del PSC s’han de resoldre al si del partit i que no s’han de traslladar al govern. Miquel Iceta va trobar normal aquesta reacció.

De fet, ahir aquests dos partits van tornar a opinar sobre la situació del PSC. ‘Seria paradoxal de dir que s’ha fet més en set anys que no pas en els vint-i-tres de pujolisme i dir després que el tripartit no té sentit’, segons el secretari general d’ICV, Joan Herrera, que no va voler manifestar si caldria que el conseller dimitís per les seves declaracions.

El secretari general d’ERC, Joan Ridao, va apel·lar a la responsabilitat i al sentit comú del PSC i li va demanar que no fomentés debats ‘estèrils i inoportuns’. Tampoc no va voler dir si Montilla havia  de cessar Maragall. Després de manifestar que no compartia la diagnosi del conseller d’Educació (que el govern no té projecte de país), Ridao va evitar de valorar en profunditat les paraules de Maragall i es va limitar a recordar l’actitud de ‘prudència’ d’ERC, quan el conseller va fer la primera crítica del tripartit. ‘No hi volem contribuir’, va dir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any