Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  19.01.2010  06:00

Cascos blaus i marines americans miren de controlar la capital haitiana

Ban Ki Moon demana més soldats a les Nacions Unides

Men?ame
 

Marines dels Estats Units i soldats de les Nacions Unides miren de prendre posicions en els punts estratègics de la capital d'Haití, Port-au-Prince. El secretari general de l'ONU, Ban Ki Moon, ha demanat a l'organització que hi enviï dos mil soldats més, que se sumarien als prop de nou mil que ja hi ha al territori. Per una altra banda, el Pentàgon ha autoritzat el desplegament de deu mil soldats americans; de fet, dos mil ja són a Haití.

 

El govern del president Réné Préval ha demanat els haitians que acullin les forces nordamericanes bé i ha assegurat que les operacions es fan sota el seu comandament, circumstància que no ha confirmat la Casa Blanca. El govern haitià, o el que queda d'ell, treballa des d'un hotel pròxim a l'aeroport perquè les instal·lacions dels ministeris han quedat destruïdes. 

Les tropes militars de l'ONU i els reforços dels Estats Units intenten obrir rutes per a poder distribuir el material de suport i controlar l'actuació de les bandes de delinqüents. Però la feina no és gens senzilla. Ahir un grup de cascos blaus jordans van disparar a l'aire per a dispersar la multitud que volia entrar a un edifici on pensava que hi havia aliments.

Les crítiques a la lentitud amb la qual està arribant l'ajut creixen cada dia. Diverses organitzacions humanitàries s'han queixat de que l'exèrcit nord-americà hagi organitzat grans controls de seguretat a l'aeroport i el port, que dificulten l'àgil arribada de l'ajuda humanitària.