Comiat a l’actor i humorista Joan Monleón

  • Miquel Gil valora la importància de Monleón per a la cultura · Us n'oferim un recull de vídeos · La blocosfera també l'homenatja

VilaWeb
Redacció
29.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’actor i humorista Joan Monleón ha estat incinerat avui al Cementiri Municipal de València després d’una cerimònia, al cementiri mateix, a les dues del migdia. Monleón es va morir ahir al matí a l’hospital 9 d’Octubre de València, on l’havien ingressat per una insuficiència respiratòria i cardíaca que feia temps que l’afligia. Tenia setanta-tres anys. Músics com Miquel Gil n’han reconegut la tasca de recuperació de la cultura valenciana en un moment de decadència. La blocosfera s’ha afegit als homenatges a Monleón.

‘Se’n va una part entranyable del nostre passat’

La consellera de Cultura i Esport, Trini Miró, va lamentar ahir la mort de Monléon i va valorar-ne ‘la important difusió que féu de la cultura popular valenciana. La figura de Monleón mereix un gran respecte i la seva mort és una pèrdua per a tothom. Va ser un artista que va dedicar la vida a alegrar els altres i amb la seva mort se’n va una part entranyable del nostre passat recent’, va dir.

El músic Miquel Gil va coincidir moltes vegades amb Monleón. Gil va destacar la importància de l’actor entre els ‘pioners de la recuperació de la cultura valenciana en un moment de clara decadència’. Segons Miquel Gil, ‘era una persona molt afectuosa i molt pròxima que, sense haver-me fet mai una classe, m’havia ensenyat molt’. Des de les assemblees populars i de l’esquerra antifranquista ‘segurament que no hauríem perdut la batalla de València, si haguérem entès la tasca d’aquest col·lectiu del qual formava part Monleón’, comenta Miquel Gil.

Dels Pavesos a l’Inquiet

Monleón va dirigir, els anys seixanta, el grup els Pavesos (trajectòria del grup), una de les propostes més renovadors de la música popular valenciana. Els Pavesos van assumir la tradició fallera valenciana i van unir-la als moviments de renovació democràtica del país amb un repertori que combinava els temes més populars amb celebrades picades d’ullet sociològiques. Anys després, amb l’estrena de Canal 9, Monleón n’esdevingué una de les cares més populars gràcies a ‘El Show de Monleón’, on una celebrada paella feia de ruleta de la sort.

L’any 2008, el Festival de cinema valencià, l’Inquiet, de Picassent li va retre un homenatge com un dels primers actors a fer cinema en català durant la transició i una de les persones més importants en la recuperació cultural del País Valencià, a través de la música i l’humor. Vegeu-ne el vídeo. Monleón també va participar en una vintena de films, amb realitzadors com Carles Mira, Escrivà, Luis García Berlanga, Colomo, Ventura Pons o Canet.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any