Reneix La Veu de Mallorca

  • Un diari digital recupera aquesta capçalera històrica

VilaWeb
Redacció
16.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou diari digital La Veu de Mallorca recupera la capçalera històrica, del mateix nom, fundada l’any 1900. Segons la periodista Marta Vives, que dirigeix el nou digital, la nova veu farà sentir qüestions de ‘Mallorca amb una mirada còmplice a Catalunya i al País Valencià sense oblidar tot d’informació d’interès periodístic’. El diari és una iniciativa de la Xarxa 2015, de l’Obra Cultural Balear (OCB) i, per Vives, el fet de no estar lligats a cap empresa ni partit polític els ajudarà a ser més independents.

El nou digital, que es presentà ahir al vespre a Palma, inclou informació de política, economia, societat, cultura i esports, articles d’opinió i serveis com la programació televisiva, la previsió del temps o la cartellera cinematogràfica. És un mitjà que que ‘opta clarament per l’ús del català en l’àmbit dels mitjans de comunicació digitals’ i que vol esdevenir una eina en favor del procés de normalització lingüística.

Marta Vives, que ha treballat durant prop de deu anys a la ràdio, admet que últimament han aparegut força mitjans digitals. ‘Però l’exposició de l’actualitat des d’un punt de vista centrat en Mallorca i en la llengua i la cultura catalanes és baix. Aquesta és la posició que ha de prendre La Veu de Mallorca, fomentant la qualitat per damunt de la quantitat.’

Un nom històric

La veu de Mallorca fou una revista que, des d’una perspectiva crítica, tractà temes d’interès social, cultural i polític. Va ser representativa, mentre pervisqué, d’un sector de la joventut amb inquietuds modernitzadores de la Mallorca del seu temps. De bon principi defensà el concert econòmic i l’ensenyament com a motor de recuperació lingüística i de modernització cultural. En una segona etapa seguí una línia més acostada a la Lliga Regionalista, de caire liberal conservador, però sempre defensant el dret foral mallorquí i criticant el caciquisme. Reaparegué durant uns quants mesos el 1931, però tancà definitivament amb el fracàs electoral del Partit Regionalista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any