Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  15.12.2009  06:00

Elx s'adhereix a la Fundació Ramon Llull

La tercera ciutat del País Valencià entra a formar part de la Xarxa de Ciutats Valencianes de l'Institut

Men?ame
 

L'Ajuntament d'Elx (Baix Vinalopó) ha comunicat que havia incoat els tràmits per a incorporar-se a la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull. El govern municipal va acordar per unanimitat l'adhesió de la tercera ciutat més poblada del País Valencià a aquesta xarxa en la qual ja hi ha importants municipis valencians, com ara Gandia, Morella, Sueca, Vinaròs, Benicàssim, Faura o Quatretonda. En paraules de la regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Elx, Àngels Candela, 'és important que el sud del País Valencià estiga en sintonia' amb els propòsits de la Fundació Ramon Llull. Al costat de Guardamar i Novelda, Elx és la darrera ciutat del sud valencià que s'adhereix a la xarxa.

Àngels Candela, representant de Compromís pel País Valencià al municipi, creu que el govern valencià no fa els esforços necessaris per a defensar la llengua, i per tant abona l'entrada d'un seguit de ciutats significatives dins la Fundació Ramon Llull. En opinió seva, l'actitud de l'executiu que presideix Francisco Camps 'forma part de la cultura lingüística del govern valencià: posar en qüestió la llengua, menysvalorar-la, dividir-la i no fomentar-ne l'ús social. Quan una llengua no és cohesionada, no es fa servir', addueix.

Amb uns 230.000 habitants, Elx és la tercera ciutat amb més població del País Valencià i la més gran de les que constitueixen la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull. També marca un dels límits meridionals de la llengua catalana, de manera que aquesta adhesió encara és més important, en opinió de Candela. Per ella, que ha impulsat l'entrada de la ciutat a la Llull, la decisió del consistori és significativa perquè 'ara mateix, la llengua no té el protagonisme ni la importància que hauria de tenir', i és que 'la llengua és important, forma part de la identitat nostra com a poble i és necessari posar-la en valor'.

Segons les darreres dades de la Generalitat valenciana, entre un 30% i un 40% dels elxans parlen habitualment el valencià, i al Camp d'Elx, els percentatges poden arribar al 80%.

Una dotzena de ciutats adherides

Des del 15 de gener d'enguany una dotzena de ciutats valencianes s'han adherit a la Fundació Ramon Llull per a fomentar 'la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que s’hi expressa en totes les modalitats, matèries i mitjans d’expressió, i també la difusió i l’ensenyament fora del domini lingüístic tenint-ne en compte totes les modalitats i variants', segons els principis de la fundació.

Bellreguard, Benifairó de la Valldigna, Benicàssim, Faura, Quatretonda,Gandia, Guardamar del Segura, Morella, Muro, Novelda, Picassent, Sueca, Xàbia, Xeraco i Xixona, al costat d'Elx, formen part actualment d'aquesta xarxa que presideix el batlle del Morella, el socialista Ximo Puig.

Men?ame