Antich manté el Pacte de Govern i negocia amb els socis mesures anti-corrupció

  • El PP descarta cap acord amb PSIB i amenaça amb una qüestió de confiança · UM garanteix el restabliment de l'estabilitat a Palma i l'actuació contra la corrupció

VilaWeb
Redacció
05.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Pacte de Govern entre el PSIB, el Bloc i UM a les Illes Balears ha sofert una greu sacsejada aquesta setmana amb motiu de les implicacions per corrupció d’alguns dels seus alts càrrecs. Però el president Antich ha decidit de mantenir el Pacte i reconduir la crisi amb un acord anti-corrupció, que els socis continuen negociant. El fet que el Partit Popular no es presentés a la reunió prevista amb Antich, que Biel Barceló advertís que el Bloc no acceptaria cap acord del govern amb el PP i que Unió Mallorquina garantís el restabliment de l’estabilitat a l’Ajuntament de Palma i que actuaria contra la corrupció, van portar ahir el president a descartar la ruptura de l’executiu i continuar negociant amb els socis un conjunt de mesures que permetin de mantenir el pacte de governabilitat subscrit pels tres grups el 2007 a l’Ajuntament de Palma, el Consell de Mallorca i l’Executiu balear.

El Partit Popular a les Illes ha ofert reiteradament els primers dies d’aquest conflicte el seu suport al president Antich perquè pugués prendre les decisions necessàries i donar-li estabilitat la resta de legislatura. Però aquest oferiment va esvair-se ahir quan el president del PP, Jose Ramón Bauzà, no va assistir a la reunió amb Antich per estudiar les possibles vies de resolució. L’explicació dels populars va ser que no s’hi reunirien fins que Antich no trenqués el pacte actual per negociar amb ells noves fórmules d’estabilitat, però avui el PP ha dit que ni tan sols d’aquesta manera arribarien a cap acord amb el PSIB i, a sobre, ha advertit que es plantejava de presentar una qüestió de confiança al president. 

L’estabilitat passa per un pacte anti-corrupció

El gest d’ahir del PP va comportar que el president es mostrés més obert a escoltar les garanties d’estabilitat d’Unió Mallorquina i les propostes del Bloc. Així, el president del Govern, Francesc Antich; el president d’Unió Mallorquina, Miquel Àngel Flaquer; i el portaveu del Bloc, Biel Barceló; van decidir ahir a horabaixa de donar estabilitat a les institucions amb un pacte anti-corrupció que, segons Flaquer, no implicaran que alguns dels càrrecs encausats ‘hagin d’abandonar el seu lloc immediatament’. Unió Mallorquina es mostra molt optimista i Flaquer va dir ahir que les coses anaven ‘pel bon camí’ i es va mostrar convençut que la situació es reconduiria aquest cap de setmana. Així, UM no té cap intenció de trencar el Pacte, que espera que duri ‘fins a les properes eleccions autonòmiques de 2011 sense tenir més problemes’, tot i que es resisteix a prendre la decisió de forçar les dimissions dels seus membres implicats en processos judicials de corrupció.

Per la seva banda, Biel Barceló va explicar que les mesures que negocien els tres socis eren de caràcter de ‘bon govern, ètica, transparència i en contra de la corrupció’, tot i que no n’han transcendit els detalls. Avui les executives dels respectius partits han d’estudiar-les i valorar-les. Per a Barceló, ‘el Pacte no està trencat’ i considera que si el govern aconsegueix aprovar les mesures anti-corrupció, hauran ‘donat un pas endavant molt important per tal que no hi hagi desestabilitzacions com les que vivim a l’Ajuntament de Palma’. I és que és en aquest consistori on es viu més tensió. Tot i que Flaquer va garantir al president que Miquel Nadal, encara regidor de Palma, no hi actuaria pel seu compte, els socialistes no se n’enfien. La batllessa de Palma, Aina Calvo, va dir ahir que ‘no estava disposada a mantenir-se a la cadira a qualsevol preu’. Tanmateix, va mostrar la seva ‘absoluta predisposició de governar’ i accepta ‘mantenir una única línia d’acció’ per part del PSIB.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any