Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  25.11.2009  17:09

Tena: 'el referèndum és plenament legal'

Els líders sindicals de Catalunya ho expressen el suport a les consultes en un vídeo d'Osona Decideix que s'ha emès avui a Madrid a l'acte de presentació

Men?ame
 

El director executiu d'Osona Decideix, Alfons López Tena, acompanyat de l'escriptora i periodista Patricia Gabancho, ha presentat aquest migdia a Madrid la campanya impulsada per promoure la participació en el referèndum del proper 13 de desembre sobre la independència de Catalunya. Les consultes del 13 de desembre continuen sumant adhesions, tal com palesen els suports expressats en la campanya Vull Votar de VilaWeb. Ara també compten amb els suport dels dos principals sindicats del país, tal com han expressat el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, i el d'UGT, Josep M. Álvarez, en un vídeo d'Osona Decideix que avui s'ha emès en un acte a Madrid de presentació de les consultes sobre la independència de Catalunya.

El director executiu d’Osona Decideix, Alfons López Tena, i l’escriptora Patrícia Gabancho han presentat avui a Madrid, davant els mitjans de comunicació espanyols i estrangers acreditats, les consultes sobre la independència de Catalunya que es faran el proper 13 de desembre a la comarca d’Osona. Aquesta iniciativa respon a la voluntat d’Osona Decideix d’internacionalitzar la causa catalana i la seva aposta 'per l’ús dels mitjans democràtics com els referèndums d’autodeterminació, universalment reconeguts pels organismes europeus i mundials, com a instrument de solució de conflictes'. Tena ha recordat que 'el propi ministre de Justícia del Regne d'Espanya, Francisco Caamaño va reconèixer la setmana passada que les consultes són legals'. El portaveu d'Osona Decideix ha explicat que 'en el cas remot d'alguna temptació d'actuació de mala fe per part de l'Estat amb mesures cautelar d'última hora per impedir el referèndum, tindrem alternatives per a que la legalitat es compleixi, és a dir, per que el referèndum se celebri'.

López Tena ha detallat el procediment electoral organitzat pel cos electoral que dirigeix amb un protocol que preveu el vot per a majors de 16 anys en que 'no hi haurà discriminació per nacionalitat' ja que tindran dret a vot tots aquells ciutadans que estiguin empadronats en els municipis on se celebra la consulta, sigui quina sigui la seva nacionalitat.

Sobre la relació amb els partits polítics, López Tena ha afirmat que 'només hi ha interlocució' i que a tots ells se'ls ha ofert que puguin enviar interventors durant la jornada electoral. Per aprofundir en la transparència de tot el procés, l'organització de les consultes permetrà la presència de mitjans de comunicació durant tota la jornada del dia 13 de desembre, incloent-hi el procés de recompte de vots, una opció recomanada en el codi de bones pràctiques de Nacions Unides.

A preguntes de les desenes de periodistes i corresponsals que omplien la sala on s'ha dut a terme la roda de premsa a la capital d'Espanya, López Tena ha afirmat que l'organització treballa amb l'objectiu que la participació superi el 50% de la ciutadania de la comarca d'Osona. També ha exposat que s'han enviat notificacions informatives a la Comissió Europea, Nacions Unides i instituts de seguiment de processos electorals com el Centre Carter perquè tinguin coneixement de l'esdeveniment i puguin enviar -si ho desitgen- observadors.

Sobre el caràcter vinculant de la consulta, López Tena ha posat com a exemple els referèndums espanyols sobre el Tractat Constitucional Europeu o l'OTAN -ambdós sense caràcter vinculant- amb que el portaveu d'Osona Decideix ha reflexionat sobre la gran importància que van tenir 'perquè potser el Govern espanyol hagués seguit endavant sense el suport dels seus ciutadans', s'ha preguntat.

En aquests moments, són ja 34 els municipis osonencs que faran consultes sobre la independència de Catalunya el segon diumenge de desembre, el que representa que un 95% dels habitants empadronats a la comarca, majors de 16 anys i sigui quina sigui la seva nacionalitat, tindran dret de vot aquell dia.

Gabancho: 'quin problema hi ha en preguntar-li a la ciutadania?'

L'escriptora Patricia Gabancho ha comentat que el referèndum del 13 de desembre 'és fruit d'un debat que està al carrer, més present entre la gent organitzada que entre els propis partits polítics'. És per això que, segons Gabancho, 'el resultat traslladarà des de la ciutadania als polítics una petició sigui quin sigui el resultat'. Gabancho s'ha preguntat que ‘per qui es consideri un demòcrata, quin problema hi ha en preguntar a la ciutadania que pensa sobre una qüestió com la independència de Catalunya?'.

UGT i CCOO donen suport a les consultes

En el vídeo els dos líders sindicals valoren positivament la celebració de consultes. El secretari general d'UGT, Josep M. Álvarez ha dit: 'És positiu que la gent pugui expressar les seves idees en plena llibertat' i ha afegit que les consultes sobre la independència de Catalunya s'han de veure des d'una perspectiva de participació i integració. 'La gent té dret a manifestar-se i a decidir', ha conclòs.

Per la seva part, el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego ha dit que valoren positivament tot el que sigui aprofundir amb la democràcia i la participació ciutadana: 'Entenem que la convocatòria de consultes és un element que permet que la ciutadania pugui participar i això és positiu'.

 

Men?ame