Arriba el Windows 7

  • Després del fracàs del Vista el nou sistema operatiu és més ràpid i eficaç · Encara no n'hi ha versió en català

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.10.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ha arribat el dia que Microsoft comença la batalla per recuperar-se de les crítiques ferotges que ha rebut el Windows Vista: avui surt el Windows 7 (vídeo de VilaWeb TV). Es tracta d’un sistema operatiu més fàcil de fer servir, més espectacular, segur, veloç i lleuger que no pas la versió anterior. Inclou noves característiques (vídeos) per adaptar-lo a les pantalles tàctils o perquè compartir arxius entre ordinadors sigui més fàcil.De fet, el Windows 7 és fins i tot més ràpid i fàcil d’instal·lar que no pas el Vista. En un ordinador nou el procés es pot enllestir en mitja hora. A més, fins i tot és més ràpid d’engegar que no pas el Vista i, tot i amb això, necessita menys potència de processador per a funcionar que no el seu predecessor: pot alliberar dues-cents megues de memòria RAM i ocupa set gigues menys de disc dur, una volta instal·lat. Les millores de rendiment són una de les fites més importants del sistema operatiu que, de fet, no és tan nou; el nucli és molt semblant al de Windows Vista; gairebé es podria dir que el Windows 7 és allò que el Windows Vista hauria d’haver estat.

Entre les noves característiques, a banda un disseny general renovat, hi ha una barra d’eines més senzilla i útil; les ‘jump lists’, per anar directament a les activitats que es fan més sovint a cada programa; una nova manera de gestionar més fàcilment les finestres; un cercador intern més ràpid i potent; més possibilitats de canviar-ne l’aspecte; i la d’escoltar la música que teniu a l’ordinador des d’un altre PC connectat a internet, entre més coses.

El fracàs del Windows Vista

El Windows Vista es va fer esperar cinc anys des de la sortida del Windows XP, però no complí les expectatives que havia suscitat. Tot i que ja fa tres anys que va arribar a les botigues encara no ha arribat ni al 20% dels ordinadors, mentre que la versió anterior, el Windows XP, s’ha instal·lat a prop del 72% dels ordinadors. De fet, Windows Vista fins i tot ha guanyat enguany un dels Fiasco Awards, destinats als fracassos tecnològics de l’any.

El Windows Vista, amb acompanyants com el Windows ME, que s’arribà a dir ‘Windows Mistake’, és un dels sistemes operatius de Microsoft que ha rebut més crítiques. Una bona part, per la potència que necessitava per a funcionar amb fluïdesa: molts usuaris que s’havien comprat un ordinador de gamma mitjana abans de sortir el Vista, trobaren que anava massa lent o que no podien aprofitar-ne totes les possibilitats perquè demanava massa recursos. També va sortir amb errors de seguretat i va ser desqualificat per poca facilitat d’ús.

Tot i amb això Microsoft domina còmodament el mercat dels sistemes operatius, però aquests tres anys de Vista han fet les coses més fàcils a Apple, que a poc a poc va guanyant quota de mercat. Fins i tot ha aplanat el camí als sistemes Linux que, sobretot amb Ubuntu, ja no són aptes únicament per als més capaços i han aconseguit de desbancar Microsoft en ordinadors portàtils de butxaca de preu més baix. A més, cal comptar la possible competència del futur sistema operatiu de Google. És precisament per aquest context marcat pel fracàs de Vista que el Windows 7 pot ser un punt d’inflexió per a Microsoft i pot aturar-ne la davallada.

Encara sense versió en català

Windows 7 surt en 35 llengües, però de moment encara no ho fa en català. Més endavant és previst que aparegui un pegat que funciona sobre la base de la versió en espanyol i que configura el sistema operatiu en català. Fonts de Microsoft han dit a VilaWeb que serà pròximament.

Enric Borràs Abelló

Enllaços
Preus i models del Windows 7 | Comparativa de Microsoft entre el Windows XP, el Windows Vista i el Windows 7.
The Washington Post: ‘Windows 7 Could Wash Away Vista Aftertaste — or Most of It’ | PC World: ‘Windows 7: A Complete Survival Guide’.
Més notícies, a VilaWeb Tecnologia i Ciència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any