Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  15.10.2009  05:59

Gent i paisatge del Priorat, matèria literària

El Centre Quim Soler, la literatura i el vi organitza el primer aplec d'escriptors al Priorat

Men?ame
 

El 'Centre Quim Soler, la literatura i el vi', dirigit per Roser Vernet Anguera, comença avui una activitat literària innovadora: 'Priorat en persona'. El Centre convida sis autors a passar quatre dies (fins diumenge) al Priorat, per viure'l i veure'l amb els ulls de quatre personatges de la comarca. L'aplec vol fomentar l'imaginari literari sobre el Priorat i, alhora, fer conèixer i acostar els escriptors convidats a la gent del territori.

Enguany, els sis escriptors triats són: Núria Añó (Lleida, 1973), narradora i traductora; Òscar Palazón (Lleida, 1969), professor de secundària, escriptor i traductor; Ignasi Mora (Gandia, 1952), escriptor i periodista; Gemma Sales (Barcelona, 1945), narradora i il·lustradora; Ester Suñé (la Fatarella, 1980), poetessa i narradora; i Albert Villaró, andorrà nascut a la Seu d'Urgell l'any 1964, narrador i professor. De l'experiència, els autors en trauran un material literari que el centre publicarà.

Amb vista a futurs aplecs (s'organitzaran cada dos anys), la voluntat dels organitzadors, segons que ha explicat Roser Vernet a VilaWeb, és que la convocatòria sigui oberta o mixta: 'Enguany, com que és el primer cop, hem triat els escriptors a partir d'unes llistes que ens han facilitat algunes institucions. Però volem que aquests sis autors siguin ben variats: de tots dels Països Catalans, d'edats diferents, que conreïn gèneres literaris diversos, que hi hagi dones i homes i que n'hi hagi de consolidats i de novells...' Els autors signen un contracte pel qual es comprometen a fer obra (sense especificar gaire ni què ni com, fins i tot podria ser un projecte col·lectiu) i cobren uns diners per l'estada (i una altra part en espècies) i, l'any vinent, també cobraran en concepte de drets d'autor.

Segons Vernet, volen defugir una visió estereotipada, tòpica i superficial del Priorat. Per això els personatges encarregats d'ensenyar el seu Priorat són diversos i genuïns: Pere Rofes, ferrer jubilat de Marçà, que treballa el ferro i crea a partir d'elements molt diversos. És arqueòleg autodidacte. Sílvia Puig, jove enòloga i vinatera del Celler Vinyes d'Ithaca, de Gratallops. D'origen penedesenc, viu des de fa anys al Priorat. Ferran Miró, pagès oleïcultor de Cabassers, impulsor de l'Associació d'Oleïcultors del Priorat i implicat en els moviments socials al voltant de qüestions de paisatge i patrimoni. Josep M. Masip (lo Cateri), pagès, músic i margener de la Vilella Alta, gran coneixedor de tècniques i materials relacionats amb la pedra seca.

L'aplec es clourà diumenge amb una taula rodona oberta al públic, presidida per Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes. També hi assistiran Adam Manyé, delegat de Cultura i Mitjans de la Comunicació del Camp de Tarragona, i l'escriptor Xavier Amorós, soci d'honor del Centre Quim Soler.

El Centre Quim Soler

L'any 2006 es va inaugurar l'associació cultural Centre Quim Soler, la literatura i el vi al Molar (Priorat), en memòria de Soler, i el 2008 es va obrir la web, amb informació completa i materials de l'autor. El centre té noranta socis que es troben per organitzar actes literaris i vinícoles i per gaudir-ne. Les activitats reservades als socis consisteixen en quatre tertúlies literàries sobre una obra relacionada amb el vi: a cada estació es fa una tertúlia en què tothom tasta el vi vinculat amb el relat. També s'organitzen activitats obertes al públic, com ara presentacions de llibres, debats, recitals, concerts, actes teatrals...

Men?ame