Notícies

Dimecres  30.09.2009  10:30

Cau l'últim símbol de Iugoslàvia

Avui s'extingeix el domini .yu d'internet, substituït pel .me montenegrès i el .rs serbi

Men?ame
 

El domini d'internet .yu, corresponent a la República Socialista Federal de Iugoslàvia, ha arribat a la fi. Avui és la data marcada per la ICANN, l'organització que gestiona els noms de domini a internet, per a donar de baixa definitivament aquesta extensió representativa d'un territori que va començar a caducar el 2003, quan Sèrbia i Montenegro van abandonar el nom de Iugoslàvia, i encara més el 2006, quan Montenegro es va independitzar de Sèrbia.

Aquell mateix any 2006, la ICANN va aprovar els dominis .me i .rs, respectivament, i va traçar un pla de progressiva desaparició de .yu, que culmina avui.

Història turbulenta

La història del domini .yu és, gairebé, tan turbulenta com la del mateix país que representava. El 1989 es va atribuir oficialment a la República Socialista Federal de Iugoslàvia, però al cap de dos anys, amb l'esclat independentista dels Balcans, Eslovènia, que acabava de néixer, va passar a gestionar-lo perquè els dos enregistradors oficials del sufix eren la Universitat de Maribor i l'Institut Jožef Stefan, tots dos en territori eslovè. No va ser fins el 1994, arran de les protestes de la Universitat de Belgrad, que Eslovènia no va traspassar finalment el sufix a la nova República de Iugoslàvia, formada per Sèrbia i Montenegro. L'amenaça de desaparició va reaparèixer el 2003, quan la segona República de Iugoslàvia va esdevenir, oficialment, la Comunitat d'Estats de Sèrbia i Montenegro. Les noves autoritats van sol·licitar aleshores a la ICANN un nou domini, el .cs (corresponent a la denominació en serbocroat, Crna Gora i Srbija), però no va tenir èxit. El 2006, amb la separació de Montenegro i Sèrbia, la ICANN va tornar a considerar el futur del .yu i va establir un pla d'eliminació progressiu, just després d'haver aprovat el naixement del .me per a Montenegro i .rs per a Sèrbia. El pla, activat el 2007, preveia dos anys de pròrroga perquè els milers d'adreces acabades amb l'obsoleta terminació iugoslava canviessin de domini. Tot i així, hom calcula que avui encara hi ha unes quatre mil webs que acaben amb .yu, com aquesta antiga web del govern de Montenegro o la de l'enregistrador del domini, Nic.yu.