La independència arrasa a Arenys de Munt

  • El sí obté el 96% dels vots, amb un 41% de participació · Han votat més arenyencs per la independència que no per l'estatut · La participació supera de molt les expectatives dels organitzadors

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
MÉS SOBRE EL 13-S A ARENYS DE MUNT

> Vídeo de l'acte de suport i de tancament de campanya (12 de setembre).

> En aquesta entrevista en vídeo el batlle d'Arenys de Munt, Carles Móra, reitera que la consulta s'ha de poder fer perquè l'organitza una entitat privada i l'ajuntament únicament cedeix un local perquè es pugui dur a terme.

> Manifest d'adhesió a la consulta d'Arenys de Munt (pdf).

> Grup de Facebook i vídeo de suport a la consulta d'Arenys de Munt.

> Enquesta de VilaWeb: Caldria estendre la consulta d'Arenys de Munt al màxim nombre de municipis?

> Vídeo del míting unitari d'Arenys de Munt del 5 de setembre.

Redacció
13.09.2009 - 21:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els arenyencs han votat avui majoritàriament en favor de la independència de Catalunya: un 96% dels votants han dipositat a les urnes del Centre Moral la papereta del sí i un 2,28% la del no (vegeu el vídeo de la proclamació dels resultats). Dels 2.671 electors que han votat, 2.569 ho han fet pel sí, una xifra més alta que no la que va obtenir l’estatut en el referèndum del 2006 (2.424 vots). La participació, a més, ha estat molt més alta que no la que s’esperaven els organitzadors: del 41%, un percentatge superior al del referèndum de la constitució europea (40,43%) i al de les eleccions europees (35,14%), si bé inferior al del referèndum de l’estatut (48,8%). I això que el cens avui era més gran que no en els altres processos electorals, perquè hi han pogut votar tots els empadronats de més de setze anys, tinguessin ciutadania espanyola o no.

La proclamació dels resultats, a les 21:58, ha anat a càrrec del regidor de la CUP i membre organitzador de la consulta, Josep Manel Ximenis, que ha agraït la tasca de la comissió organitzadora, de la junta avaluadora, de l’Ajuntament i del batlle, Carles Móra, que ha estat ovacionat. A la porta del Centre Moral, un miler de persones ha escoltat els resultats i ha celebrat la victòria del sí, cridant que aquest era el primer pas cap a la independència. Finalment, l’Ajuntament ha proclamat Arenys de Munt primer municipi català que havia votat lliurement i democràticament la independència.

A Arenys de Munt s’ha respirat avui un ambient extraordinari, de festa i de sentiment de jornada històrica, car per primera vegada un municipi del país feia una consulta per la independència (vegeu-ne aquest vídeo). La consulta ha suscitat una gran expectació, no solament a casa nostra, sinó a tot el món, com ho prova que s’hi hagin acreditat més de 300 periodistes, també de les principals agències internacionals, de la BBC i de la televisió alemanya.El batlle, Carles Móra, ha manifestat que se sentia molt content de com havia anat la jornada, perquè la consulta era una defensa de la llibertat d’expressió, que és un dret ‘constitucional i universal’. I no solament això, perquè també havia de fer palesa l’opinió dels ciutadans d’Arenys de Munt i ser una punta de llança perquè més pobles fessin consultes sobre la independència.

Els partits, a Arenys

Delegacions de Convergència, d’Esquerra i de la CUP han estat avui a Arenys de Munt per donar suport a la consulta. Quant a Iniciativa, que també hi donava suport, no hi ha enviat cap delegació.

Recordem que tots quatre partits van aprovar unitàriament al ple municipal de l’ajuntament de participar en l’organització del referèndum que, per decisió judicial, no s’ha pogut fer en cap dependència consistorial. De fet, el jutge va prohibir a l’ajuntament d’intervenir en cap sentit en l’organització del referèndum, fins i tot de cedir cap espai municipal per a cap activitat que s’hi relacionés.

Concentració ínfima de falangistes

La concentració de la Falange del migdia ha estat d’unes quantes desenes de manifestants, que han arribat amb dos autocars. Els falangistes s’han trobat envoltats d’un doble cordó: un de policíac i un de ciutadà, que no ha parat de cantar ‘Els Segadors’ i que ha minimitzat la concentració.

Enllaços
Vídeo amb la proclamació del resultat de la consulta per la independència.
VULLVOTAR.CAT, Campanya d’adhesions a la proposta de votar la independència en referèndum.
VilaWeb: Les polèmiques decisions judicials al voltant del referèndum d’Arenys de Munt reboten a Europa.
Vídeo de VilaWeb TV sobre l’acte de suport d’ahir al vespre: ‘Visca Arenys de Munt!’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any