La manifestació de la Diada més gran, plural i marcadament independentista

  • Joan Laporta encapçala el bloc de Sobirania i Progrés, la Plataforma pel Dret de Decidir i Deumil.cat i dóna ple suport a la consulta d'Arenys de Munt

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.09.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Barcelona va viure ahir la manifestació de la Diada més gran de les últimes dècades, i la més plural i marcadament independentista. Va ser una manifestació especial, encapçalada pel president del Barça Joan Laporta i altres personalitats d’àmbits diversos de la societat del país, condicionada per la crisi econòmica i amb vista a la consulta popular sobre la independència convocada aquest diumenge a Arenys de Munt (vegeu aquest vídeo de la manifestació, en què alguns protagonistes expliquen per què enguany ha estat una Diada diferent). Els organitzadors quantifiquen l’assistència en uns trenta mil manifestants.Els manifestants es van dividir en tres blocs: un primer encapçalat per l’Esquerra Independentista (CUP, Endavant, CAJEI, Maulets, SEPC i Alerta Solidària); un segon, el més nombrós, integrat per Sobirania i Progrés, la Plataforma pel Dret de Decidir i Deumil.cat i encapçalat pel president del Barça, Joan Laporta, i altres personalitats com Miquel Calçada, Salvador Cardús i Agustí Bassols. La manifestació la tancava el bloc d’ERC.

El bloc que encapçalava Laporta també comptà amb l’adhesió de la Fundació Manuel de Pedrolo, el Moviment Arenyenc per l’Autodeterminació, la CAL, el Comitè Català de Solidaritat Internacionalista o la Intersindical. La manifestació va acabar amb la lectura d’un manifest (pdf) i amb la intervenció de representants de l’Ajuntament d’Arenys de Munt, que van declarar que el camí de l’autonomia s’havia acabat.

La manifestació convocada per l’Esquerra Independentista, enguany amb el lema ‘Unitat Popular cap a la Independència i el Socialisme’, es va acabar al Fossar de les Moreres amb un acte polític (llegiu-ne el manifest en pdf).

La consulta d’Arenys, protagonista de la Diada

La convocatòria diumenge de la consulta popular sobre la independència a Arenys de Munt centrà la Diada. El batlle d’Arenys de Munt, Carles Móra, va encapçalar la manifestació convocada per les plataformes sobiranistes perquè, tal va explicar ell mateix, no podia acompanyar la comitiva del seu poble, que portava una pancarta a favor del referèndum, ‘perquè això ja seria delicte, segons la justícia espanyola’, perquè el batlle estaria donant suport implític a la consulta.

El president del Barça va donar ple suport a la consulta i al batlle d’Arenys, a qui va saludar efusivament, i va dir que voldria que tots els municipis del país duguessin a terme una consulta com aquesta. Al matí, el president del Parlament, Ernest Benach, ja havia criticat les darreres decisions judicials que permetran a la Falange de manifestar-se a Arenys de Munt i va demanar novament ‘unitat’ a l’hora de defensar l’estatut. El batlle de Barcelona, Jordi Hereu, per la seva banda, va refusar amb contundència que es pugui fer a Barcelona una consulta popular com la d’Arenys i va reiterar que ara cal centrar-se en l’estatut i la crisi econòmica.

Precisament la crisi també va centrar bona part del debat polític de la Diada. A més, uns dos-cents treballadors acomiadats de Nissan i Roca es van manifestar durant l’ofrena floral al al monument de Rafael Casanova al costat del monument i van criticar la gestió de la crisi que està fent el govern.

Enllaços
VilaWeb TV: Una Diada especial.
Podeu participar a la iniciativa de VilaWeb VullVotar.cat i veure’n les adhesions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any