Salgado no convenç encara ni el govern català ni el balear

  • Francesc Antich diu que no veu solucions a les pretensions de les Illes sobre el finançament i Joan Saura admet que el govern ha refusat l'última proposta del ministeri

VilaWeb
Redacció
08.07.2009 - 16:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La ministra d’Economia espanyola, Elena Salgado, prova de tancar sengles acords amb el govern català i amb el balear, però de moment no se’n surt. Avui s’ha reunit amb el president balear, Francesc Antich, qui considera que les pretensions de les Illes ‘encara no compten amb les solucions’ que esperaven. ‘Continuarem negociant amb la voluntat que [el nou finançament] arribi aviat’ (àudio). Els tres partits del govern català tampoc no han acceptat l’última proposta de Salgado.Així ho ha dit el conseller d’Interior català, Joan Saura, que ha admès avui que el govern espanyol havia mogut fitxa tant en el model com en les xifres en la negociació del nou finançament, però que el govern no accepta encara la proposta feta pel ministeri d’Economia. ‘Ni nosaltres, ni el PSC ni ERC no han dit que sí a cap acord, i encara negociem per treure’n més’, ha reblat Saura, que ha emfasitzat que l’executiu treballa de manera coordinada.

ERC i ICV han expressat al parlament la negativa a l’última proposta del ministeri. Tots dos partits s’han referit a una reunió que van mantenir ahir amb el conseller d’Economia, Antoni Castells, Joan Puigcercós i Joan Saura. La portaveu parlamentària d’ERC, Anna Simó, ha dit que ‘a falta també d’un document escrit i concret per estudiar i valorar, en aquella reunió es va veure que la xifra era insuficient’. ‘Es va concloure, això sí, que es podia avançar però que no quedava clar el model que ens permetia estar cinc punts per damunt de la mitjana estatal’.

La portaveu d’ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha constatat que ara per ara no hi havia acord i que no hi setia fins que la proposta complís l’estatut. Camats ha avisat una altra volta que no hi hauria acord fins que es compleixi l’estatut i així ho constatin els tres partits del govern.

Per la seva part, el portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha manifestat que ‘les informacions sobre la possibilitat que la vicepresidenta Salgado demà o de forma recent presenti el document final poden ser certes’. ‘CiU viu en un procés de desinformació des del Nadal’, ha dit. ‘Un dia n’hem de parlar, ens diu Castells des del Nadal’, s’ha queixat. ‘Aquest és el que ens reclama la unitat d’acció?’, ha preguntat Pujol. ‘És intolerable’, i ha admès que la seva força política ‘no sap si hi ha converses’.

En aquest context, ha carregat contra ERC i ha assenyalat que ERC hauria de ser curosa perquè els seus límits sobre el finançament els va marcar el març del 2008, i no són 3.800 milions i reduir el dèficit fiscal de Catalunya en un punt i mig a tot estrirar’.

El govern balear no vol parlar de xifres

D’una altra banda, el president balear, Francesc Antich ha dit que, al govern de les Illes, no li convé parlar de xifres perquè es troben encara ‘enmig del procés de negociació’ i les xifres varien: ‘En un moment donat es va parlar de 7.000 milions, tot i que ara es parla de 9.000. Veurem què passa aquest últims dies.’

El president del Govern ha traslladat a Salgado les reivindicacions de les Illes, que consisteixen principalment en ‘fer justícia’ amb una comunitat que ha patit ‘efectes molt negatius’ amb el sistema vigent, que la situava vint-i-un punt per sota de la mitjana estatal. Antich demana que, com a mínim, el nou model de finançament situï les Balears per sobre d’aquesta mitjana.

D’una altra banda, el vice-president tercer i ministre de Política Territorial espanyol, Manuel Chaves, va dir a l’abril, sense concretar cap xifra, que el govern espanyol es comprometia a ‘millorar de manera notable i singular’ el finançament de les Illes i posar fi, així, a la situació ‘injusta’ en què es trobaven les Illes en matèria de finançament.

Enllaços
Web del Govern de les illes Balears.
Bloc de Francesc Antich.
IB3: Reunió clau d’Antich amb Salgado pel model de finançament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any