Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  30.06.2009  15:44

Es mor la coreògrafa alemanya Pina Bausch

Tenia 68 anys i era considerada la renovadora més important de la dansa contemporània

Men?ame
 

La coreògrafa i ballarina alemanya Pina Bausch s'ha mort avui als 68 anys, segons que ha informat l'Òpera de Wuppertal, on era coreògrafa resident. És considerada la creadora, als anys setanta, de l'anomenat teatre-dansa, una manera més oberta de concebre l'espectacle, no necessàriament lineal, a partir de noves formes i estils. Feia cinc dies que li havien diagnosticat un càncer i fins diumenge va treballar amb el seu equip damunt l'escenari.

Bausch va néixer a Solingen el 27 de juliol de 1940 i va començar la seva formació com a ballarina el 1955, de la mà de Kurt Joos. Del 1959 al 1962 completà la seva formació a Nova York, una etapa en la qual Bausch consolidà les bases del seu sistema creatiu com a ballarina.

El 1962 va tornar a Alemanya i l'any 1968 va començar la seva carrera com a coreògrafa, que suposaria la revolució de la dansa. D'aquella primera època en sorgiren peces consagrades mundialment com 'Iphigenie auf Tauris' (vegeu-ne un fragment en vídeo) i 'Orpheus und Eurydike'(vegeu-ne aquest fragment en vídeo).

La 'Consagració de Primavera' (1975) (vegeu-ne el vídeo) i 'Café Müller' (1978), són els dos muntatges mundialment més coneguts (vídeo). Ambdós es van presentar, conjuntament, al Liceu de Barcelona el 9 de setembre passat.

Fa poques setmanes que la companyia Bausch va estrenar l'última producció, una introspecció al passat de Xile a través d'un ball lent i una música melangiosa.