Marc Rovira, guanyador del premi de poesia Amadeu Oller

  • Ha obtingut el guardó de poetes inèdits per 'Passejant a l'ampit d'una parpella maula'

VilaWeb
Redacció
09.06.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El premi de poesia Amadeu Oller a poetes inèdits, menors de trenta anys, s’ha conferit enguany a Marc Rovira, per ‘Passejant a l’ampit d’una parpella maula’. ‘És una poesia molt sintètica en què es condensa l’emotivitat’, diu Pius Morera, secretari del jurat. El recull, dividit en tres parts, té com a fil conductor la inseguretat en la vida i l’acte poètic. Nascut el 1989, Marc Rovira és estudiant de filologia catalana i hispànica de la UAB.El jurat d’aquesta edició era compost per Carles Miralles, David Castillo, Lluïsa Julià, Isabel Pijoan, Antoni Pladevall i Arumí, Joan Maluquer i Ferrer i Pius Morera. Tots ells han coincidit en afirmar que aquesta edició, malgrat que no ha tingut una gran participació d’originals, és una de les que ha rebut poemaris de més qualitat des dels darrers anys.

La frase que dóna títol al poemari guanyador, ‘Passejant a l’ampit d’una parpella maula’, troba el seu origen en una idea de narració de Marc Rovira en què un home camina per un ampit amb la intenció d’acabar amb la seva vida i davant el dubte de si llançar-se o no, opta per saltar cap a dins, on hi ha el terra. ‘L’hi vaig deixar llegir el text a un amic meu i no el va convèncer, aleshores vaig pensar que potser enlloc d’un conte havia de ser un poema’, explica Rovira.

Al poemari guanyador, Marc Rovira amb el títol ‘poesia’ reserva uns versos per a explicar què és per ell aquest gènere: ‘M’acostaré, perquè vull, / a la riba del riure teu, / roïna soledat’. També dedica un poema a un familiar seu que va tenir alzheimer: ‘El cap fet una tempesta / de records que cauen, /en calamarsa, sobre les taulades / del present i es dispersen / pels carrers de la memòria.’

Un premi per donar suport als joves

El guanyador va escriure el seu primer poemari quan tenia 15 anys i va guanyar diverses edicions dels Jocs Florals a l’escola. ‘He tingut molta sort amb els professors que he tingut’, diu Marc Rovira que explica que l’han animat a continuar escrivint. Aquest és el 45è premi de poesia Amadeu Oller i per això, convé fer-ne balanç. ‘La poesia necessita un cert suport i aquest premi neix amb aquesta intenció’, diu Pius Morera qui afegeix que el guardó ha projectat als guanyadors a altres premis i a fer recitals.

Els guanyadors anteriors

Els premiats de les edicions anteriors al premi de poesia Amadeu Oller són Anna Ballbona i Puig (veure vídeo Escriptors TV) amb ‘La mare que et renyava era un robot’ (2008), David Caño i Cargol amb ‘Barcelona’ (2007), Mireia Calafell amb ‘Poètiques del cos’ (2006), Irene Tarrés amb ‘I si ens enfonsem?’ (2005), Maria Cabrera amb ‘Jonàs’ (2004) i Àngels Gregori amb ‘Bambolines’ (2003).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any