Terribas defensa la substitució de TV3 per TV3Cat a les Illes

  • Nega que els espectadors de les Illes siguin tractats com a estrangers · TV3Cat ofereix els programes de producció pròpia de TV3, però no els de producció externa

VilaWeb
Redacció
05.06.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La directora de TV3, Mònica Terribas, ha defensat l’acord de reciprocitat signat pels governs català i balear, que ha implicat que des d’aquesta setmana TV3 hagi estat substituïda a les Illes pel canal internacional TV3Cat. Terribas defensa que l’acord ha de servir ‘per garantir precisament que TV3 arribi a tots els punts dels Països Catalans i que hi arribi en condicions legals i sense lesionar els interessos de les cadenes autonòmiques’.Terribas ha negat que tractessin els espectadors de les Illes com a estrangers. Quan dilluns es va efectuar la substitució de TV3 pel canal TV3Cat, fou l’Obra Cultural Balear que va deplorar que la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals tractés ‘les Illes com si fossin un país estranger’. Aquesta queixa té a veure amb el fet que el TV3Cat ofereix els programes de producció pròpia de TV3, però no els de producció externa, igual que al canal internacional.

Terribas ha explicat que TV3 comprava els productes estrangers, sobretot americans, a través de la Federació d’Organismes de Ràdio i Televisions Autonòmiques (FORTA). ‘Així podem competir amb cadenes estatals com Antena 3 o Telecinco. Aquesta és la qüestió clau. Si TV3 ha signat aquest acord que farà que no s’emetin a les Illes Balears programes com ‘Rex, un policia diferent’, ‘Huff’, o la pel·lícula americana de la setmana, és perquè IB3 també té comprats els drets d’aquests productes, perquè també forma part de FORTA. L’acord de l’1 de juny impedeix que l’emissió de TV3 lesioni els interessos d’IB3 emetent programes que la cadena balear ha pagat i pretén també emetre. Això es vol evitar sobretot ara que IB3 fa una aposta clara pel català’.

Sobre la possibilitat de comprar els drets per a emetre productes estrangers, com ara films, per a tot el territori de parla catalana, Terribas va dir: ‘Podríem comprar-los tots, però després no els podríem emetre.’

Més sectors de les Illes, a banda l’Obra Cultural Balear, han criticat aquest acord de reciprocitat. És el cas del PSM-EN, que presentarà mocions als consistoris mallorquins per tal que TV3 pugui rebre’s d’una manera completa. Les mocions (pdf) instaran els ajuntaments a demanar la recepció íntegra de TV3 i la recepció del màxim nombre de canals de televisió en català, ‘de manera que el trànsit a la TDT no sigui un retrocés quant a oferta audiovisual en català’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any