Les proves balístiques, el testimoni del cirurgià i les declaracions dels policies, claus de l’informe Vilaró

  • El document, que oferim en pdf, conclou que la versió del cap de la guàrdia urbana pot ‘no ajustar-se a la realitat'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.06.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’informe final de l’Àrea d’Afers Interns de la policia sobre el ‘cas Vilaró’ descarta oficialment que el cap de la guàrdia urbana de Barcelona fos ferit per una pilota de goma la nit de la final de l’Eurocopa. L’informe, (llegiu-lo en pdf) reclamat pels advocats de Vilaró, aporta noves dades que concorden amb les informacions publicades ja fa mesos per VilaWeb. La conclusió de la investigació és que la versió sostinguda per Vilaró pot ‘no ajustar-se a la realitat’.

Lesions testiculars

L’informe inclou una entrevista amb el doctor del servei de cirurgia de l’hospital del Mar que va atendre Vilaró i que diu que les lesions testiculars que presentava el cap de la guàrdia urbana són molt difícilment atribuïbles a un impacte a l’altura de la melsa i que, en tot cas, correspondrien a impactes diferents.

Explica: ‘L’equip mèdic va preguntar al senyor Vilaró si havia rebut cap cop als testicles, atès que semblava la causa més lògica de les lesions que presentava, però aquest va reiterar que només havia rebut un cop de pilota de cautxú a l’esquena.’

El doctor aclareix: ‘Van intentar buscar una explicació de la lesió dels testicles i per aquest motiu es va fer constar a l’historial del senyor Vilaró que aquesta lesió podia haver estat provocada o bé per un cop o bé per una hemorràgia interna.’ El cirurgià precisa a la policia que ‘aquest segon dictamen [el de l’hemorràgia interna] no tenia gens de fonament mèdic, atès que la cavitat que conté la melsa no és connectada de cap manera amb la cavitat testicular’.

L’Ajuntament evita referir-se a les lesions testiculars

L’ajuntament no va informar en cap moment ni els grups municipals ni l’opinió pública d’aquestes lesions testiculars de Vilaró. Solament es va referir al cop abdominal o lumbar que va rebre i a l’esquinçament de la melsa, que li va ser extirpada (vídeo amb l’extracte de la compareixença de la regidora de Seguretat Assumpta Escarp als mitjans de comunicació, filmat el dia 14 de juliol, al cap de dues setmanes de l’ingrés de Vilaró a l’hospital i després d’haver-lo visitat). Escarp, de fet, hi diu que no té cap més òrgan afectat, malgrat que l’hospitalització és motivada pel dolor testicular: aquest dolor és tan intens que obliga el cap de la guàrdia urbana a tornar a ingressar a urgències el 19 d’agost, setmanes després d’haver-li estat extirpada la melsa.

Fotografies, testimonis i camisa blanca

A banda de l’entrevista amb el cirurgià, l’informe d’Afers Interns recull el testimoni d’un inspector, d’un sots-inspector, d’un caporal, de tots els agents que van fer servir les escopetes i del director del Servei d’Emergències Mèdiques. Tots, presents al lloc dels fets, hi apareixen degudament identificats (en el pdf que publiquem s’han tapat aquestes dades personals). Les declaracions d’aquests testimonis corroboren les informacions i la documentació publicades quan fou el cas per VilaWeb.

L’inspector recorda que, acabada l’escomesa de la policia, va veure ‘el senyor Vilaró i el senyor Vázquez [segon cap de la guàrdia urbana] que revisaven els desperfectes que s’havien produït al monument del centre de la plaça d’Espanya i es va adreçar a ells perquè aturessin els serveis de neteja de l’empresa ‘BCN neta’ que en aquells moments començaven la seva feina perquè els equips de policia científica del cos de mossos d’esquadra encara no havien realitzat la seva feina.’ El caporal, el director dels Serveis de Protecció i Prevenció del SEM i un agent afirmen, juntament amb l’inspector, que ‘Vilaró caminava perfectament’ mentre revisava el monument, i anava ‘d’un punt a un altre de la plaça sense problema’.

Tots afirmen, també, que la camisa que vestia Vilaró ‘no presentava cap senyal d’haver rebut un impacte’. L’inspector hi afegeix, a més, que ‘va poder veure el senyor Vilaró d’esquena i per tant va poder observar perfectament com la roba que duia no mostrava cap signe d’haver rebut un impacte de pilota’.

Quan l’Ajuntament hagué anunciat la querella contra aquest diari per les informacions publicades que qüestionaven la versió dels fets explicada per Vilaró, VilaWeb va publicar el juliol passat aquestes fotografies, que formen part d’un molt extens reportatge gràfic de la nit dels fets. Hi podem veure un individu que l’ajuntament es va negar a dir si era Xavier Vilaró o no, revisant precisament el monument i acompanyat d’un altre membre del cos de la guàrdia urbana mentre els serveis de neteja comencen la feina. Tot i que l’Ajuntament no va voler dir a VilaWeb si aquell individu era Vilaró o no, en unes declaracions posteriors la regidora Assumpta Escarp va donar entenent, implícitament, que sí que ho era. A les fotografies, no s’hi aprecia cap mena de taca, senyal o marca de ferida al braç o a la camisa, que és de color blanc. Totes les fotografies foren fetes entre les 2.31 i les 2.32, cinquanta minuts després del moment que Vilaró afirma que va rebre l’impacte.

Proves de balística: estrips i taques a la roba

La manca de senyals a la camisa de Vilaró és especialment significativa, explica l’informe, perquè la Unitat de Balística i Traces Instrumentals de la Divisió de Policia Científica del cos de mossos d’esquadra va fer un seguit de proves amb siluetes que imitaven la figura i la complexió humana. De les proves es conclou que ‘en tots els casos l’impacte d’una pilota de goma causa uns danys similars, consistents en estrips de ‘mides i de forma diferents’ sobre el teixit i també ‘una marca fosca’ producte de les restes de pols i pólvora que arrossega el projectil. Aquestes proves es van fer amb teixits, distàncies i trajectòries de tret diferents.

La mateixa unitat afirma que, segons l’opinió dels perits, el resultat físic que pot produir l’impacte d’una pilota fins i tot a cinquanta metres i de rebot ha de ser ‘immediatament notable […], fa caure la persona que el rep i el dolor impossibilita que aquesta es continuï movent, o que ni tan sols es mantingui dreta.’

Però tots els testimonis coincideixen a fer observar que Vilaró no presentava, ni minuts ni hores després del moment en què ell afirma que va ser així ferit, cap dels senyals que hauria de presentar, si hagués estat colpit per una pilota de cautxú.

La zona on diu que va rebre l’impacte era precisament la zona més segura

L’informe de la policia aclareix també que allí on el cap de la guàrdia urbana afirma que va rebre l’impacte era precisament el lloc més segur de la plaça i que no s’hi va disparar cap tret.

Això també coincideix amb aquesta informació publicada el juliol de l’any passat per VilaWeb. L’informe dels mossos és molt detallat a l’hora d’explicar que la porta de l’hotel Plaza era l’indret més segur de la plaça en el moment de l’escomesa dels mossos. Entre més coses, explica que ‘en cap cas no es van disparar pilotes ni davant ni en les proximitats ni en direcció de la porta de l’hotel Plaza, que és precisament el lloc on el senyor Vilaró afirma que va rebre l’impacte que li va causar les lesions’. I precisa que aquest indret era segur, ocupat per agents dels mossos d’esquadra, i que, si hi haguessin disparat, ‘les forces policials haurien disparat contra si mateixes’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any