La Mona, la tradició més dolça de la Pasqua

  • Una reproducció de l'orgue de Montserrat i el cap d'un Tiranosaure Rex, entre les més espectaculars d'enguany

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.04.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui i demà moltes famílies menjaran la mona de Pasqua, un pastís esponjós que simbolitza que la Quaresma i les abstinències s’han acabat. La tradició és que els padrins la regalin als seus fillols infants i, en alguns punts, com a les comarques de Ponent, se surt a menjar-la al camp. Al Principat les mones solen ser de xocolata, mentre que al País Valencià es conserva la tradició original, un pastís amb ous durs que solen pintar els xiquets.Al sud, durant l’àpat de la mona, es fa esclatar l’ou al front de la persona estimada, acció acompanyada de diferents refranys, essent un dels més coneguts: ‘Ací em pica, ací em cou, per ací em menge la mona i ací em trenque l’ou’. La mona, en canvi, no és un costum gaire arrelat a les Illes Balears, tot i que ens els últims anys està agafant volada.

Les figures de xocolata que acompanyen les mones que es mengen al Principat han esdevingut molt populars, i els pastissers competeixen per elaborar les més espectaculars. Enguany, les més repetides són el futbolista del Barça, Leo Messi, personatges de dibuixos animats infantils, com Pocoyo, Calliou i la gateta Hello Kitty, personatges de films juvenils com ‘High School Musical’ i ‘Hannah Montana’, i els clàssics de Disney.

L’orgue de Montserrat i el Tiranosaure Rex, espectaculars

L’Abadia de Montserrat ha encarregat enguany una mona que reprodueix el futur orgue de Montserrat, que és previst que s’estreni l’hivern que ve. L’obra d’art, realitzada per la pastisseria Escribà de Barcelona i pagada per l’Obra Social de Caixa Penedès, fa 2,20 metres d’alçada, pesa 100 quilos i reprodueix els 4.242 tubs de què constarà el nou orgue. La Mona es lliurarà dimarts als 700 infants de l’Hospital Sant Joan de Déu.

La pastisseria Reig de Coll de Nargó (Alt Urgell) ha elaborat una rèplica a mida real del cap del Tiranosaure Rex que hi ha al museu de dinosaures de la població, una figura que mesura un metre i mig de llarg i un metre d’alt. El cap que hi ha al museu és una rèplica feta amb resina del fòssil original, exposat a un museu de Montana, als Estats Units. Per a la seva elaboració, el pastisser Ernest Fuster ha fet servir 42 quilos de xocolata i ha tingut l’assessorament de l’Associació d’Amics dels Dinosaures de l’Alt Urgell (ADAU).

Enllaços
Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Setmana Santa.
Diari de l’escola: Pasqua: significació i tradicions.
Festes.org: La mona de Pasqua.
La mona de Pasqua, a la Viquipèdia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any