“Matèria elemental”, de Xavier Macià, una “lectura intel·ligible de l’existència de l’home”

  • R.Rubinat va presentar el darrer Premi de Poesia M.M.Marçal

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.04.2009 - 09:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un apassionat Ramon Rubinat, escriptor i membre del jurat de l’XI Premi de Poesia Maria Mercè Marçal, va portar la presentació del darrer llibre guardonat en el premi on es jurat, “Matèria elemental” de Xavier Macià (Pagès Editors).
Rubinat va fer una introducció tot esmentat clàssics per parlar d’un “llibre que s’entén” en un tema, com és el misteri de la vida, que “ens costa d’entendre”. També va destacar que “aquesta poesia ens fa renéixer”.La presentació va tenir lloc al Consell Comarcal del Pla d’Urgell, entitat organitzadora del premi.

El seu president, Joan Reñé, va recordar les paraules de Xavier Macià (que posteriorment recordaria el mateix autor) de voler presentar aquest llibre a concurs després d’haver participat en l’acte inaugural del Fòrum Maria Mercè Marçal, a Ivars d’Urgell.

També va parlar Lluís Pagès, director de Pagès Editors, qui va aventurar que “Matèria elemental” seria el llibre de poesia més venut a Lleida, per Sant Jordi.

Tornant a Ramon Rubinat, l’escriptor va parlar d’una “lectura intel·ligible de l’existència de l’home” i on si bé hi ha versos de derrota, també surten els que parlen de “l’home rebel i obstinat que lluita pel coneixement”.

Rubinat va llegir diferents poemes per parlar de l’amor com “l’alè del món”, títol d’un dels poemes. També per la necessitat (i dificultat) per “aturar-se, mirar, pensar” i dir les coses de manera clara com aturador del brogit de la vida i d’un temps que “se’ns emporta”.

També va vincular la bona poesia a qui esmicola quelcom fins convertir-ho en “matèria primera (elemental)” i, a partir d’aquí, crea una “cosmogonia nova”, cosa que aconsegueix “Matèria elemental” ja que “aquesta poesia ens fa renéixer”. En aquesta línia Rubinat va llegir poemes que parlen de la introspecció personal tot dient que “si no lluitem per conèixer (a nosaltres), de què serveix la vida?”.

Per la seva part Xavier Macià va parlar del “honor de dur aquest premi” i les ganes, com s’havia dit, de tenir una obra premiada amb el nom de Maria Mercè Marçal. Aquesta, i el nom dels membres del jurat del mateix, havien estat les raons, va dir, que l’havien portat a presentar-se al premi.

Macià es va referir a “Matèria elemental” com el “llibre més íntim i personal que he escrit”. Va afegir que “amb les paraules he trobat companyia i consol”, tot referint-se a la possible influència de fets personal (com la mort del pare o una malaltia de la mare) en la elaboració del llibre. Amb tot, va tancar, sempre “(he volgut) parlar de la manera més honesta”.

El llibre ha estat publicat per Pagès Editors dins de la col·lecció Biblioteca de la Suda.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d’Urgell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any