Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  04.03.2009  20:00

Mesurant el pols dels blocs

Men?ame
 

L'actualitat de la llengua, el dia a dia de Vallromanes (Vallès Oriental), la literatura i la paremiologia apassionen Víctor Pàmies. I, per parlar de totes aquestes passions, ja fa anys que recorre als blocs. Segons l'últim recompte que n'ha fet ell mateix, en manté més d'una dotzena: Ablogcedari, Biblioteca paremiològica, Diccitionari, Dites i frases fetes, Enciclopèdia paremiològica, Etimologies paremiològiques, Joc de blogs 2, Paremiologia catalana, Paremiologia didàctica, Paremiosfera, Raons que rimen, Refranyer català-castellà, Refranyer temàtic i Un polsim de refranys. Potser aquesta 'blocodependència' és una de les raons que l'han empès a fer un petit estudi estadístic, La perdurabilitat dels blogs, sobre la vitalitat dels dietaris personals. Partint d'una sèrie especial publicada a VilaWeb l'estiu del 2005, en què es destacaven trenta-un blocs de la catosfera, Pàmies analitza 'empíricament i fefaentment' quants n'hi ha d'actius al cap de quatre anys, quins no s'actualitzen i quants han desaparegut. Els resultats, diu Pàmies, mostren una 'vitalitat sorprenent', lluny de la sovint esmentada decadència de la blocosfera.

Pàmies es proposa de fer, més endavant, 'una tria personal de blogs per esbrinar què en serà amb el pas del temps'. 'Serà com renovar l'experiment de VilaWeb del 2005 amb blogs del 2009.' I, tenint en compte els comentaris que li han deixat els internautes, sembla que no li faltaran col·laboradors.

Origen i popularització

Ja fa tretze anys que hi ha webs de format bloc, però no va ser fins el 1999 quan es van començar a popularitzar (amb el nom de blog o weblog) gràcies a les primeres eines d'edició gratuïtes, com Blogger i LiveJournal. El 2004, els blocs ja eren tot un fenomen, amb augment constant en nombre i actualitzacions. A manca d'estadístiques fiables o exhaustives, tant els informes periòdics del principal cercador de blocs, Technorati, com el servei BlogPulse, de la firma Nielsen, calculen que el nombre de blocs actualment actius a la xarxa (especialment anglosaxona) supera els cent milions.