Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  12.02.2009  16:15

L'Aragó diu que emprendrà accions legals contra la diòcesi de Lleida per les obres de la Franja en litigi

Diu que obstaculitza la decisió del Vaticà de retornar els béns a Barbastre-Montsó

Men?ame
 

El govern de l'Aragó emprendrà accions penals contra 'qui obstaculitzi el retorn de les obres' d'art de la Franja en litigi entre el bisbat de Lleida i el de Barbastre-Montsó. Així ho ha dit el president aragonès, Marcel·lí Iglesias, qui ha acusat el Museu de Lleida d'apropiació indeguda, de prevaricació i d'obstaculitzar la justícia per no entregar els béns. La Generalitat, però, demana que s'arribi un acord respectant la unitat de les obres a Lleida.

Segons Iglesias, el consorci comarcal i diocesà de Lleida 'pretén blocar' el compliment de les sentències fermes dels tribunals eclesiàstics que obliguen la Diòcesi de Lleida a tornar les 113 obres en litigi des de 1995.

Si bé el Vaticà s'ha pronunciat a favor del retorn de les obres a l'Aragó, una resolució del Parlament de Catalunya reconeix la unitat de la col·lecció per al Museu de Lleida. En aquest sentit, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha tornat a reiterar la voluntat d'arribar a un acord per a solucionar el conflicte, sempre que es respecti aquesta resolució i la Llei de patrimoni de la Generalitat.

Per la seva banda, el bisbe de Lleida, Joan Piris, ha dit que havia d'obeir el Vaticà i és per això que ha demanat a Tresserras una autorització per a entregar a l'Aragó les obres d'art, la majoria de les quals romanen al Museu Diocesà de Lleida.

El litigi sobre aquestes obres d'art es remunta a l'any 1995, quan un centenar de parròquies pertanyents al bisbat de Lleida van ser adscrites, per ordre del Vaticà, a la Diòcesi de Barbastre-Montsó. Va ser aleshores que van reclamar els béns.