L’Aragó diu que emprendrà accions legals contra la diòcesi de Lleida per les obres de la Franja en litigi

  • Diu que obstaculitza la decisió del Vaticà de retornar els béns a Barbastre-Montsó

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.02.2009 - 16:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de l’Aragó emprendrà accions penals contra ‘qui obstaculitzi el retorn de les obres’ d’art de la Franja en litigi entre el bisbat de Lleida i el de Barbastre-Montsó. Així ho ha dit el president aragonès, Marcel·lí Iglesias, qui ha acusat el Museu de Lleida d’apropiació indeguda, de prevaricació i d’obstaculitzar la justícia per no entregar els béns. La Generalitat, però, demana que s’arribi un acord respectant la unitat de les obres a Lleida.Segons Iglesias, el consorci comarcal i diocesà de Lleida ‘pretén blocar’ el compliment de les sentències fermes dels tribunals eclesiàstics que obliguen la Diòcesi de Lleida a tornar les 113 obres en litigi des de 1995.

Si bé el Vaticà s’ha pronunciat a favor del retorn de les obres a l’Aragó, una resolució del Parlament de Catalunya reconeix la unitat de la col·lecció per al Museu de Lleida. En aquest sentit, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha tornat a reiterar la voluntat d’arribar a un acord per a solucionar el conflicte, sempre que es respecti aquesta resolució i la Llei de patrimoni de la Generalitat.

Per la seva banda, el bisbe de Lleida, Joan Piris, ha dit que havia d’obeir el Vaticà i és per això que ha demanat a Tresserras una autorització per a entregar a l’Aragó les obres d’art, la majoria de les quals romanen al Museu Diocesà de Lleida.

El litigi sobre aquestes obres d’art es remunta a l’any 1995, quan un centenar de parròquies pertanyents al bisbat de Lleida van ser adscrites, per ordre del Vaticà, a la Diòcesi de Barbastre-Montsó. Va ser aleshores que van reclamar els béns.

Enllaços
Arxiu de VilaWeb: El Bisbat de Lleida acatarà la decisió del Tribunal de la Rota sobre les obres de la Franja (20-12-08) l Cinc-cents manifestants a Lleida per a la unitat del patrimoni del Museu (24-7-08).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any