Notícies

Dilluns  26.01.2009  06:00

Sentís, condecorat el dia que fa setanta anys de l'entrada dels franquistes

El periodista col·laborador del règim rep una medalla del govern espanyol al Col·legi de Periodistes

Men?ame
 

Avui, als setanta anys justos de l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona, el Ministeri de Treball i Immigració espanyol condecorarà amb la Medalla al Mèrit del Treball Carlos Sentís, el periodista franquista més important encara viu. L'acte serà, a més, al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Sentís de jove va donar suport a la república, però arran de la sedició militar, va convertir-se en un franquista actiu, fins a la transició.

Durant la transició Sentís va participar en el retorn del president Tarradellas i va ser diputat de la UCD.

Va entrar a Barcelona amb les tropes franquistes (en la fotografia se'l veu d'uniforme, passejant per Barcelona amb Martí de Riquer a la dreta) i pocs dies després de la invasió de la ciutat publicà a La Vanguardia, el 17 de febrer de 1939, el seu famós article 'Finis Cataloniae' (pdf), en què anunciava la fi de la Catalunya de Companys i afirmava que 'la Cataluña real [...] hoy precisamente empieza a amanecer'. Durant la dictadura va ocupar càrrecs de responsabilitat i va ser director de l'agència oficial de notícies EFE des de l'any 1963. Va treballar de corresponsal de La Vanguardia i d'alguns diaris més i va ser degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Sentís ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi, la Legió d'Honor francesa i el Premi Nacional de Periodisme.

Fa uns quants dies el ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, va imposar aquesta mateixa medalla a Santiago Carrillo.