Notícies

Dimecres  21.01.2009  11:37

Obama comença el mandat aturant els judicis pendents als presos de Guantánamo

VilaWeb us ofereix un recull d'innovacions a la xarxa sobre el primer president de l'era internet

Men?ame
 

Poc després de la investidura, Barack Obama ja donà les primeres instruccions com a president dels EUA: ordenà als fiscals que cessin, durant cent vint dies, els judicis pendents a la presó de Guantánamo. El nou president també ordenà d'aturar totes les lleis pendents d'aprovar per l'administració Bush, que han de ser revisades pel seu govern. Un cop fet el jurament, Obama va pronunciar aquest discurs (vídeo del discurs sencer; anàlisi del discurs).

Obama va ser contundent a l'hora de marcar línies de separació respecte al seu predecessor, especialment en política internacional. Obama va recordar que el món ha canviat i que els Estats Units han de canviar també. Més tard va fer cap a la Casa Blanca presidint la tradicional desfilada de benvinguda al nou president i es va posar a la feina amb els seus principals assessors. La primera feina ha estat de revocar algunes de les normes més polèmiques del president Bush i de perfilar les primeres mesures de caràcter econòmic.

La cerimònia

La cerimònia va oferir algunes imatges impactants. La primera va ser òbviament l'entrada d'Obama mateix, el quaranta-quatrè president dels Estats Units i el primer que no és blanc d'origen europeu. En el moment que Obama va posar la mà sobre la mateixa bíblia que havia fet servir el president Lincoln centenars de milers de càmeres es van disparar alhora al Mall, la gran avinguda central de Washington, plena de gent sotmesa a un rigorós escrutini de seguretat abans d'entrar. Després de la cerimònia i abans de la desfilada, el president Obama va dinar amb els congressistes; durant l'àpat dos senadors es van desmaiar. L'un era Robert Byrd, un senador de noranta-un any, el més veterà, i l'altre Ted Kennedy, l'home que va apostar per Obama posant-hi tot el simbolisme del cognom en un moment que el partit clarament preferia Hillary Clinton. Kennedy té un càncer i la salut molt tocada. Obama va canviar el discurs d'aquest acte per referir-se al vell polític de Nova Anglaterra i desitjar-li la recuperació.

Tots els actes van allargar-se insòlitament. Fins i tot l'acte formal de jurament del càrrec es va fer més tard que no tocava. Malgrat les molt baixes temperatures, centenars de milers d'assistents encara es van quedar a veure la desfilada. Acabada la cerimònia de jurament, George W. Bush va abandonar la ciutat de Washington cap a Texas.

Debat amb els lectors

Durant tots aquests actes la redacció de VilaWeb va mantenir obert un canal de xat i de vídeo en directe amb els lectors que volien comentar els aspectes més destacats de la inauguració. Segons les dades del servidor 1.063 usuaris únics van participar en el debat, que va durar prop d'una hora i van enviar 336 comentaris (vegeu-ne el contingut). D'una manera perfectament sincronitzada la web de la Casa Blanca va canviar del tot el mateix moment que Barack Obama esdevenia president dels Estats Units.

Men?ame