Obre Europeana, la gran biblioteca digital d’Europa

  • Arrenca amb un fons de dos milions de documents, però preveu d'arribar als deu milions el 2010

VilaWeb
Redacció
19.11.2008 - 19:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Europea hi ha treballat des del 2005, i ara la gran biblioteca digital d’Europa, Europeana, ja és oberta als internautes. D’antuvi, el fons és de dos milions de documents històrics entre fotografies, vídeos, mapes, manuscrits, pintures, diaris, llibres; però hi ha previst que el 2010 atenyi els deu milions. La biblioteca digital, en vint-i-tres idiomes (amb el català inclòs), s’ha fet amb aportacions d’un miler d’institucions de la UE.Del nostre país hi han col·laborat la Biblioteca Nacional de Catalunya i la Biblioteca Valenciana. Ara, França és l’estat que hi ha aportat més documents: el 52% dels del fons actual. A Europeana, hi podeu trobar obres de Ramon Llull, la ‘Divina Comedia’ del Dante, fotografies de la caiguda del mur de Berlín, el text original de ‘Les flors del mal’, de Baudelaire o, fins i tot, partitures manuscrites de Mozart. La Unió Europea paga el 80% del pressupost d’aquesta biblioteca que, entre el 2009 i el 2011, vol dir dos milions d’euros l’any. El 20% restant l’hi posen, directament, els estats membres de la UE.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Barroso, assegura que Europeana és molt més que una biblioteca: ‘És un veritable motor que inspira els europeus del segle XXI a emular els seus avantpassats més innovadors, com ara els artífexs del Renaixement.’ És un projecte ambiciós, amb més de cinc-cents milions d’usuaris potencials; Barroso creu que Europeana ‘és una demostració clara que la cultura ocupa un espai central en la integració europea’.

Però la comissària de Societat de la Informació i Mitjans de Comunicació, Viviane Reding, ha fet una crida perquè institucions culturals, organitzacions, editorials i empreses de tot Europa se sumin a l’empresa. Això vol dir que biblioteques i institucions culturals europees han de digitalitzar els arxius (avui solament un 1% s’han digitalitzat). En paraules de Reding: ‘Cal convertir Europeana en una casa de participació creativa i interactiva en línia de tots aquells qui vulguin donar forma al seu propi fragment de cultura europea i compartir-lo amb els altres.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any