Milers d’informàtics es manifesten a Alacant, Barcelona i València

  • A Lleida s'han concentrat uns 200 estudiants · Exigeixen que els estudis d'informàtica s'equiparin als de les altres enginyeries

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.11.2008 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més dos mil informàtics i estudiants d’enginyeria informàtica de les universitats de Barcelona i Girona s’han manifestat aquest migdia pel centre de Barcelona amb el suport dels col·legis professionals per tal d’exigir que els estudis d’informàtica s’equiparin als de les altres enginyeries. A València uns mil cinc-cents estudiants han sortit al carrer i a Alacant ho han fet vora d’un miler. A Lleida i a Castelló també s’han fet actes de protesta.A la manifestació de Barcelona, que segons la Guàrdia Urbana ha aplegat dues-mil quatre-centes persones, hi han participat estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat Ramon Llull i la Universitat Pompeu Fabra. Encara que la majoria de manifestants eren informàtics també hi han participat professionals en actiu que reclamen la regulació del sector. Maria Ribera Sancho, degana de la Facultat d’Informàtica de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha explicat que protestaven en contra del tracte discriminatori que reben els informàtics respecte d’altres enginyeries. La marxa ha començat a la plaça de Sant Jaume, plena a vessar, mentre se sentien crits com ‘Si no hi ha regulació, apaguem el servidor!’.

A València la protesta ha començat a la plaça de Saragossa, ha aplegat uns mil cinc-cents manifestants de la Universitat Politècnica de València i de la Universitat de València, segons els organitzadors, i s’ha acabat davant de la seu de la delegació del govern espanyol. Al final de la manifestació els representants dels estudiants han llegit un text on exigien que el Ministeri de Ciència i Innovació espanyol es comprometés a fer les fitxes de competències per a adaptar les enginyeries informàtiques a l’l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES). A Alacant, amb les mateixes reivindicacions, un miler d’estudiants s’han manifestat des de la plaça de l’Ajuntament fins a la seu de la subdelegació del govern espanyol.

A Lleida uns dos-cents estudiants de la Universitat de Lleida, acompanyats d’alguns professors, han sortit al carrer i per exigir la regulació dels estudis i han fet una classe magistral al mig del carrer. El subdirector de l’Escola Politècnica Superior de la UdL, Francesc Giné, ha qualificat de flagrant la situació de l’enginyeria informàtica i ha dit que un dels problemes del sector era l’intrusisme professional, que ‘tothom pot exercir d’informàtic, tot i no tenir els estudis’.

L’exigència d’equiparar l’enginyeria informàtica amb les altres enginyeries no és pas una reclamació nova, però l’adaptació a EEES que prepara el Ministeri de Ciència i Innovació espanyol la torna a ignorar, i això ha encès els professionals del sector. Com explica el degà del Col·legi d’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya (COETIC), Albano Sánchez-Ossorio, ‘els estudis d’enginyeries informàtiques són els únics no regulats’. La queixa dels informàtics és, de fa anys, que la seva professió no és regulada per llei.

Tot i que el senat ha demanat per assentiment al govern espanyol, responsable de la situació, que estudiï solucions temporals, els informàtics consideren que amb això no n’hi ha prou i volen que el govern espanyol actuï d’una vegada, per tant, no han desconvocat les protestes. La vice-degana del Col·legi d’Enginyeria Informàtica de Catalunya (COEIC), Elisabet Golobardes, opina que la no-regulació de la professió pot acabar possibilitant que ‘la manca de professionalitat perjudiqui greument la societat’, oimés que en aquest sector hi ha força intrusisme, segons que diu. El conflicte, a més, arriba quan ja fa temps que les empreses de tecnologies de la informació avisen de la manca de personal qualificat.

Enric Borràs Abelló

Enllaços
Declaració del Consell de Col·legis d’Enginyers en Informàtica.
Més noticies, a VilaWeb Tecnologia i Ciència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any