Denúncia sindical contra l’Ajuntament per haver amagat informació del cas Vilaró

  • Segons CC OO, Vilaró no va referir-se a cap pilota de goma en la primera explicació a l'Ajuntament

VilaWeb
EL SEGON CAP DE LA GUÀRDIA URBANA DECLARA DAVANT DEL JUTGE

L'intendent major i segon cap de la guàrdia urbana de Barcelona, Evelio Vázquez, va declarar divendres al jutjat d'instrucció número 12 de Barcelona a petició del jutge per donar compte dels fets d'aquell vespre i de la política comunicativa dels dies posteriors.

Redacció
03.11.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Barcelona continua ocultant informació relacionada amb el cas Vilaró. Comissions Obreres (CC OO) encara no ha rebut cap resposta oficial a les dues sol·licituds d’informació cursades el mes de juliol passat: l’una, una denúncia contra l’Ajuntament, adreçada a Inspecció de Treball, i l’altra, una instància sobre el fet que no es va respectar la llei de prevenció de riscos laborals a l’hora d’informar de les lesions de Vilaró.La secció sindical de CC OO de la guàrdia urbana va denunciar (pdf), el 13 de juliol passat, l’Ajuntament de Barcelona a Inspecció de Treball, perquè cap delegat de Prevenció del Comitè de Seguretat i Salut de la guàrdia urbana no va ser informat fins el dia 8 de juliol, vuit dies després, dels incidents. Cal tenir present que fou l’ajuntament mateix qui va qualificar les lesions infligides a Xavier Vilaró, cap de la guàrdia urbana, el 29 de juny al vespre, d”accident de treball greu’.

CC OO sol·licita, en aquest mateix document, ‘que es prenguin les mesures punitives escaients, vist el flagrant incompliment, en prejudici de la seguretat dels treballadors, donada la dilació i ocultació de l’accident’ demana que l’Ajuntament investigui els fets. La denúncia segueix, en aquests moments, els tràmits habituals a Inspecció de Treball sense que, a dia d’avui, se n’hagi obtingut cap resposta. I l’Ajuntament no ha tramès a CC OO cap document que certifiqui que investiga els incidents relacionats amb les lesions a Vilaró.

Cap referència a cap pilota de goma

El document inclou una cronologia de la gestió comunicativa de l’Ajuntament als sindicats. Explica que el dia 8 de juliol (vuit dies després de les lesions que l’Ajuntament qualifica d’accident laboral), el consistori va convocar tots els sindicats del sector a una reunió informativa sobre el cas, quan ‘la imminent publicació del fet en alguns mitjans de comunicació va obligar a convocar una sessió d’urgència per a informar’. En aquesta reunió, segons CC OO, el gerent del sector, Albert Dalmau (representant de l’Ajuntament), va explicar que havia anat a visitar Vilaró a l’hospital cada dia i que, en les primeres explicacions del cap de la guàrdia urbana sobre les lesions, li havia dit ‘que havia rebut un cop al costat, sense especificar res més’, sense cap referència, doncs, a cap impacte de pilota de goma.

L’Ajuntament no va respectar la llei de prevenció de riscos laborals

Cinc dies abans de la tramitació de la denúncia, el dia 7 de juliol, CC OO, a través del president del Comitè de Seguretat i Salut Laboral de la guàrdia urbana, Carles L. Martínez, ja havia demanat informació oficial a l’Ajuntament sobre els incidents relacionats amb les lesions a Vilaró en aquest document (pdf), al qual ha tingut accés VilaWeb. Martínez protesta per la manca total d’informació durant cinc dies, i considera inconcebible que ‘s’hagi d’assabentar d’aquest accident laboral extraoficialment, tenint en compte la gravetat del cas que, segons els mitjans, va requerir una intervenció quirúrgica d’urgència, i la personalitat involucrada’.

El president del Comitè de Seguretat, a més de sol·licitar ‘informació oficial de l’accident’, exposa en el document que l’article 36.2 c) de la llei 31/1995 de prevenció de riscos laborals i la instrucció 1/2005 del departament de Treball de la Generalitat de Catalunya estableixen clarament que cal fer arribar immediatament als delegats de Prevenció tota la informació sobre els danys de salut rebuts pels treballadors en exercici de la seva funció. L’Ajuntament es va limitar a informar verbalment els sindicats en la reunió convocada el dia 8, però encara no ha respost oficialment aquest document.

CC OO ja es va oposar a la condecoració de Vilaró

L’Ajuntament de Barcelona va haver de desistir de condecorar Xavier Vilaró per les ferides rebudes el vespre de la final de l’Eurocopa, per l’oposició tant de CiU com de CC OO. El responsable de la secció sindical de CC OO de la guàrdia urbana, Enric Sahun, va fer arribar a Hereu una carta (pdf) criticant amb duresa que hom volgués condecorar Vilaró per uns fets sota investigació judicial. Segons la carta, el comportament del cap de la guàrdia urbana va ser negligent o imprudent i en cap cas no el fa mereixedor de la condecoració.

Enllaços
Notícies anteriors: El cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona va mentir sobre els incidents de la Plaça Espanya | L’informe dels mossos i la documentació fotogràfica qüestionen la declaració de Vilaró | Noves fotografies fan créixer els dubtes sobre el cas Vilaró | El director de VilaWeb declara per la querella de l’ajuntament pel cas Vilaró | L’Ajuntament de Barcelona no condecora Vilaró.
Declaració de la Comissió de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona lamentant la manca d’informació i transparència del govern municipal sobre els incidents a la Plaça Espanya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any