Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  13.08.2008  06:00

Geòrgia accepta l'alto-el-foc pactat entre Medvedev i Sarkozy

Els ministres d'Afers Exterior de la UE es reuneixen avui amb caràcter extraordinari

Men?ame
 

El president francès, Nicolas Sarkozy, i el president de Geòrgia, Mikhail Saakashvili, van comunicar ahir a la nit, en una conferència de premsa a Tbilisi, que Geòrgia acceptava l'alto-el-foc que Sarkozy havia pactat amb el president de Rússia, Dimitri Medvedev (vídeo). Sarkozy, que havia fet de mediador exercint el càrrec de president de torn de la Unió Europea va dir que havia tingut una llarga negociació amb Saakashvili durant la qual havien parlat dues vegades amb Medvedev.

Segons l'acord, les tropes de tots dos països tornaran a les posicions anteriors al conflicte al Caucas. Entre les condicions del pacte hi ha la renúncia a l'ús de la força i l'obertura de 'discussions internacionals sobre l'estatus i els modes de seguretat a Abkhàzia i a Ossètia del Sud', dos territoris pro-russos que es volen separar de Geòrgia. Altres punts del pla de pau són: garantir l'accés lliure a l'ajuda humanitària i un retorn a les posicions d'abans de l'inici del conflicte per part tant de les forces armades georgianes com de les russes.

Sarkozy presentà el pla poques hores després de l'anunci rus que aturava l'ofensiva militar. Abans, però, tropes de Moscou havien bombardejat Gori, on un periodista holandès i un càmera georgià moriren. El president rus comunicà que aturava l'operació militar a Geòrgia perquè ja havia aconseguit d'assegurar la seguretat per als civils i els soldats que havia desplegat a Ossètia del Sud.

Avui, resposta internacional

Els ministres d'Afers Exteriors de la Unió Europea es reuneixen aquest matí amb caràcter extraordinari amb la voluntat de trobar una sortida ràpida al conflicte al Caucas.

La trobada comença a les deu amb la intervenció del cap de la diplomàcia francesa que informarà dels contactes de Sarkozy amb les parts enfrontades. A més, es preveu que els Vint-i-set estudiaran quina és la situació humanitària després d'un setmana de conflicte i com cal atendre els desplaçats.

Possible intervenció del TPI

D'altra banda, el fiscal en cap del Tribunal Penal Internacional (TPI) diu que ha començat a rebre informació sobre la situació al Caucas i que podria investigar-la. I és que el govern rus ha acusat el president de Geòrgia d'haver comès crims que haurien de ser investigats per aquest organisme.

Mentrestant, diferents organismes internacionals alerten de la greu situació que pateix la població civil. En aquest sentit, l'ACNUR alerta que almenys cent mil persones han abandonat les seves llars a causa del conflicte, la majoria d'Ossètia del Sud i de la ciutat georgiana de Gori.

Men?ame