La història de l’esport català, en imatges

  • El periodista Gabriel Pernau repassa al llibre 'Sportman' els primers passos del moviment esportiu a casa nostra

VilaWeb
Redacció
31.07.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

És al segle XIX quan l’aristocràcia, amb molt de temps i diners, troba el gust pels jocs i l’esport. Neixen els ‘sportmen’ i s’inicia un dels fenòmens de més impacte social del segle XX, quan l’oci lligat a l’esport s’estén al conjunt de la societat. Amb la voluntat de repassar la història de l’esport català, el periodista barceloní Gabriel Pernau acaba de publicar Sportman. Les millors imatges dels pioners de l’esport català (La MagranaAjuntament de Barcelona).El llibre es basa en desenes d’imatges de portades de revistes especialitzades d’època com El Ciclista (1891-1895), Los Deportes (1897-1910) i Stadium (1911-1930), que permeten seguir els primers passos del moviment esportiu català. A la coberta del número 35 de ‘Los Deportes’ (de 29 d’octubre de 1899), per exemple, hi apareix un joveníssim Hans Kamper (Joan Gamper), presentat com a ‘campeón suizo de Foot-ball en 1898′. Una gran part de la documentació, Pernau l’ha obtinguda de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i la Biblioteca de l’Esport de la Generalitat. I també de catàlegs de revistes en línia com Premsa Esportiva Catalana i Arxiu de Revistes Catalanes Antigues.

Premsa Esportiva Catalana

El portal Premsa Esportiva Catalana ofereix una bibliografia descriptiva, amb alguns comentaris crítics, de les capçaleres periòdiques esportives catalanes publicades a Barcelona fins el 1975. És a dir: Barcelona Sport, La Cancha, El Ciclista, Los Deportes, L’Esport Català, El Gongo, La Jornada Deportiva, La Rambla, Sports, Stadium, Vida Deportiva i Xut!. De cada revista, se n’ofereixen algunes portades (en pdf), la història de la capçalera i documentació relacionada.

Arxiu de Revistes Catalanes Antigues

Per la seva banda, la Biblioteca Nacional de Catalunya manté des de fa més d’un any l’Arxiu de Revistes Catalanes Antigues, un portal d’accés obert ‘que inclou publicacions periòdiques tancades que han estat representatives dins la cultura i la societat catalana’. Ara mateix hi consten les col·leccions completes de 144 revistes, sobre art, llengua, societat i cultura. L’esport hi és representat per L’Esport Català (1925-1927), La Jornada Deportiva (1921-1925), Sports (1923 i 1924). Mitjançant el cercador de l’ARCA, es troben fàcilment notícies relacionades amb l’esport català des de la primera meitat del segle XX. Un bon exemple de les recerques que s’hi poden fer és aquest apunt del Bloc del Rugbi-pensador, on l’autor descobreix la intensa actualitat rugbística dels anys 1920, amb ronda dels mítics All Blacks neozelandesos inclosa.

Enllaços
Reportatges anteriors de VilaWeb Nit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any