Notícies

Dimecres  16.07.2008  06:00

El reconeixement del català a la constitució francesa torna al senat

L'assemblea ja donà el vist-i-plau a la reforma del text i ara ho ha de fer el senat per segona vegada · Ara les llengües minoritzades apareixen a l'article 75

Men?ame
 

El senat francès torna a debatre avui el reconeixement de les llengües minoritzades, entre elles el català, a la constitució. L'assemblea ja va donar el vist-i-plau a la reforma del text, que les inclou a l'article 75, i ara ho ha de fer el senat, car fou aquesta cambra qui tombà una primera esmena que reconeixia les llengües minoritzades a l'article 1 de la constitució davant la llengua francesa, que era recollida a l'article 2.

Es preveu que aquesta vegada no es tombi la proposta, presentada pel diputat de la UMP, Marc Le Fur. És imprecindible que l'assemblea i el senat votin conjuntament la reforma de la constitució francesa perquè sigui aprovada. La votació s'ha previst pel 21 de juliol.

Podeu seguir el debat al senat punxant ací.

Una cambra molt dividida

El 18 de juny el senat francès va revocar l'esmena que incloïa les llengües minoritzades a l'article 1 per 216 vots contra 103. Votaren la revocació la UMP, els comunistes, els radicals, els centristes i alguns senadors socialistes. Hi votaren contra la majoria de socialistes, els verds i alguns senadors de la UMP, alguns dels quals van lamentar, tanmateix, que les 'llengües regionals' fossin reconegudes a l'article 1 de la constitució, essent així que la referència a la llengua francesa apareixia a l'article 2. Aquesta queixa tenia l'aval de l'Acadèmia Francesa.